SEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Faig referència a l’article Llocs singulars, llocs comuns del senyor Vidal Vidal, publicat al seu diari diumenge passat, 24 de març. El considero un excel·lent article i el felicito, però només una apreciació sobre el Domènec Santamaria de Torregrossa. 

El Domingo Santamaria Serra no era de Torregrossa. Havia nascut a Berga el 1781 i va casar-se a Puigcerdà amb Isabel Gelbert Oliva el 1809. Comerciant a Puigcerdà i Barcelona, es va establir a Torregrossa al voltant de l’any 1830 i hi va viure fins poc abans de la seva mort el 1857 a Barcelona. Va adquirir nombroses finques al Pla d’Urgell, va participar en política com a diputat suplent de la Diputació de Lleida l’any 1836 i va ser un dels impulsors del Canal d’Urgell, d’aquí la seua amistat amb la família Girona.

El seu fill Josep Santa-Maria i Gelbert va tenir també activitat política a Lleida durant els anys 30. Va ser també alcalde a Barcelona de 1858 a 1863, període del pla d’Eixample d’Ildefons Cerdà, i diputat per Lleida de la Unió Liberal, durant la legislatura de 1865-1866.

Avui dia, a Torregrossa, segueix existint la casa Cal Santamaria, però no existeix cap persona al poble amb aquest cognom. De fet la darrera persona de la nissaga que porta el cognom és la senyora Glòria Santa-Maria Batlló, el besavi Manuel Santa-Maria Roca de la qual era fill del Josep descrit abans.

Si Déu vol aquest any, a la trobada d’estudiosos que organitzarà Mascança tenim previst, amb la Glòria, presentar un treball sobre aquest emprenedor de la seva família i que pràcticament és desconegut a Torregrossa.

tracking