SEGRE
Imatge de la primera edició de Doctor Music a Escalarre el 1996.

Imatge de la primera edició de Doctor Music a Escalarre el 1996.RAFA ARIÑO/ARCHIVO SEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

No sóc amic de polèmiques i, si no m’equivoco, és la segona vegada en la meva vida que envio una nota per a la seva publicació. El que està fent l’Agència Catalana de l’Aigua, prohibint la celebració del Doctor Music Festival, en ple estiu, és incomprensible. Demostra que els gestors de l’aigua no tenen ni idea de les èpoques en què hi ha risc d’inundació, ni de les seves estadístiques. A ple estiu, el problema dels nostres rius és que baixi aigua. Si no fos pels embassaments situats a les capçaleres, no s’arribaria ni al cabal ecològic. Les grans inundacions s’han produït a partir de l’octubre, fins a l’abril o el maig, en què el règim de pluges es combina amb el desglaç. Mai, des que hi ha estadístiques, a l’estiu.

El legislador va crear la llei relacionada amb les zones inundables pensant en les construccions, carreteres o elements que les envaïssin de forma permanent, mai per a esdeveniments de curta durada i més si es realitzen, com he dit, en èpoques de sequera. En cas d’aplicar-la amb aquest rigor, no es podria fer l’Aplec del Caragol o la Fira de Sant Miquel, entre altres coses. Sistemàticament, els funcionaris de Barcelona, sense conèixer ni tenir en compte el territori, apliquen el que els és més còmode: prohibir. Fa pocs mesos va passar el mateix amb el dragatge del riu a Sort per a la celebració de proves nàutiques. El Pallars, i en conjunt el nostre Pirineu, s’estava quedant despoblat i, gràcies al turisme, encara es manté un cens de població, sobretot gent jove. Decisions com aquesta tornen a agreujar un problema que com a mínim s’havia aturat.

Senyors, cal visitar el territori i parlar amb la seva gent, ja que, des de les oficines, els problemes no es resolen, s’agreugen. Algú pot dir “aquest senyor no en té ni idea”. Doncs al contrari, vaig treballar deu anys en centrals hidroelèctriques d’ENHER i per tant conec perfectament els cabals històrics i fa trenta anys que, amb un grup d’amics, vam iniciar la Trobada Empresarial al Pirineu, a Rialp, i encara es manté a la Seu d’Urgell, pensat justament a donar suport a la gent del nostre Pirineu. Senyors, si de veritat volen fer alguna cosa per a l’equilibri territorial, com amb freqüència comenten, de savis és rectificar, i tenen una bona ocasió per fer-ho. Ànim, gent dels Pallars, estem amb vosaltres.

tracking