SEGRE

Associació en defensa del territori

Clam contra el macroabocador de Riba-roja d'Ebre

Manifestants contra el projecte de l’abocador van marxar ahir des de Riba-roja d’Ebre.

Manifestants contra el projecte de l’abocador van marxar ahir des de Riba-roja d’Ebre.MAR ROVIRA/ACN

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

L’ajuntament de Riba-roja d’Ebre ha aprovat la llicència d’obres a l’abocador projectat, mentre la llicència ambiental es troba encara en període de revisió. Desoint les reiterades manifestacions del conseller de Territori i Sostenibilitat i del president de la Generalitat de Catalunya, l’ajuntament i l’empresa promotora han tirat pel dret i les màquines ja hi treballen a tot drap.

D’altra banda, en resposta a la contundent oposició que provoca el macroabocador, els vilatans d’aquest municipi riberenc que es mostren partidaris al projecte diuen, textualment, que els altres pobles no poden parlar en nom d’ells. Potser, més aviat, no ens volen sentir.

Per començar, des de les comarques “afectades” cal que ens preguntem per què s’ha proposat el gegantesc abocador precisament aquí i, alhora, tan lluny de les grans zones industrials generadores dels residus. De les diverses respostes possibles, segurament cap en resulta gaire edificant. Si ja ens estan bé, anem apanyats.

Les tones de residus orgànics i químics que s’hi pretén portar, més que en milers, s’hauran de comptar en milions. Ves a saber per quines carreteres passaran, quants termes i poblacions travessaran, quanta exposició al risc d’accidents, quants quilòmetres i quilòmetres innecessaris, quin degoteig de camions per dia i durant quants anys, quant combustible cremat... En poques paraules, màniga ampla, peti qui peti.

El projecte inclou gairebé un centenar de pous de captació de biogàs, amb les línies de conducció i la torxa per cremar el total del biogàs extret. Tot això, en un terme municipal catalogat d’alt risc d’incendi forestal (durant els darrers quinze anys, ja n’ha patit dos de ben devastadors).

Les micropartícules i els gasos tòxics emesos per la torxa perjudicaran les persones i els cultius. Tampoc passem per alt el risc sísmic de la zona, pel que fa a les fractures que es puguin produir als vasos contenidors dels residus i a la bassa dels lixiviats.

Per acabar de reblar el clau, l’abocador es vol instal·lar en una vall que desguassa directament a l’Ebre. No és d’estranyar que la gent que es beneficia del riu, ja sigui en forma d’aigua de boca o a través dels múltiples regadius, estigui, com a mínim, ben alarmada. I encara més, tenint en compte que aquesta estructura faraònica està destinada a conservar a perpetuïtat substàncies contaminants. Només cal veure les recents notícies sobre filtraci ons en diferents abocadors de Catalunya per constatar que allò que no passa avui pot passar demà. Amb tot, ara com ara, la maquinària pesant devora l’esplèndid paratge que es pretén convertir en abocador.

Srs. del Govern, fins quan permetran la malesa? On són les seves declaracions?

tracking