SEGRE

Emília Peralta Melé

Un valuós testimoni històric inacabat?

La inauguració de la Cuirassa, el barri jueu de Lleida, va congregar nombrosos assistents.

La inauguració de la Cuirassa, el barri jueu de Lleida, va congregar nombrosos assistents.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

El 27 de juliol passat vaig assistir amb un grup d’amics a la visita guiada nocturna de les Veus de la Cuirassa, organitzada per l’Oficina de Turisme de l’ajuntament de Lleida i el resultat va ser una interessant retrospectiva del que havia estat el call jueu lleidatà, anomenat específicament cuirassa a la nostra ciutat.

És d’agrair la professionalitat de la guia que ens va anar desgranant al llarg del recorregut el que va ser i significar aquest nucli jueu durant el segles XIII i XIV fins a la seva expulsió l’any 1492.

S’ha iniciat la recuperació arqueològica parcial dels indrets on s’han realitzat troballes de gran vàlua històrica sobre la vida d’un poble que va coexistir quasi dos segles amb les diferents ètnies que poblaven la nostra ciutat.

També s’aprecia amb satisfacció l’obra arquitectònica duta a terme l’any 2017 mitjançant un sinuós recorregut, que s’inicia amb un ascensor amb accés directe al carrer Major i finalitza el recorregut a l’històric carrer Cavallers. La interessant ruta guiada finalitza dins del Convent del Roser, avui convertit en Parador Nacional de la Ciutat.

És en aquest punt final del nostre viatge on amb una gran decepció apreciem com davant de la porta del Convent i accés principal al Parador es troba un solar buit, producte d’un edifici enderrocat annex al complex del call jueu absolutament abandonat i obsolet amb unes malmeses bancades de fusta i una tanca de xapa metàl·lica mig caiguda i totalment fora de lloc.

És aquesta la imatge que donarem de la nostra ciutat al visitant i a nosaltres mateixos? Tant hauria costat incloure unes petites obres de condicionament d’aquet espai per integrar-les al conjunt monumental del call?

Espero que els responsables del nostre ajuntament en prenguin nota.

És una pena que després d’una magnífica experiència viscuda ens quedi aquesta pobra imatge d’un espai tan visible de la nostra benvolguda ciutat.

tracking