SEGRE

Joel Bastons Vilaltella

Mollerussa: Pressupost 2020

Portaveu del Grup del PSC a Mollerussa

Imatge de la plaça de l’Ajuntament de Mollerussa acabada de renovar.

Imatge de la plaça de l’Ajuntament de Mollerussa acabada de renovar.ISMAEL CHIVA

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Un pressupost mostra normalment les línies d’actuació i les prioritats que té un govern. En el Pressupost 2020 de l’ajuntament de Mollerussa no hi ha prioritats ni cap proposta que contribueixi a enfortir i rellançar la ciutat. Executat el Pla de Barris, que va tramitar i aconseguir el govern municipal socialista i del qual tant s’ha aprofitat l’alcalde Marc Solsona per a fer-se autobombo i propaganda durant aquests anys, queda en evidència la seva incapacitat per generar i captar recursos que permetin a la ciutat recuperar l’empenta i la fortalesa que va tenir en temps passats. Hores d’ara, a l’alcalde Marc Solsona li interessa molt més el seu futur polític personal que el futur de la ciutat. Assenyalem algunes qüestions:

Primera. D’un pressupost de 14.000.000 €, només dedica a inversió 132.000 € . Atribuir- se com a pròpies (com fa l’alcalde Marc Solsona) les inversions que la Generalitat –o qualsevol altra administració o institució– pugui realitzar a Mollerussa a compte del pressupostos de l’any que ve, és només un truc que vol amagar les insuficiències de la seva gestió al capdavant de l’ajuntament. La inversió municipal que es preveu mostra fins a quin punt el govern municipal és incapaç d’emprendre cap de les actuacions que havia promès en campanya i a què s’havia compromès en la seva conferència propagandística del mes de setembre passat... La veritat és que dedicar només 132.000 euros d’inversió d’un pressupost de 14.000.000 € ja fa ben palesa la capacitat gestora de l’alcalde Solsona.

Segona. En el capítol 2 del pressupost de despeses (Despeses corrents en béns i serveis) és poc creïble assignar-hi només 6.497.824,00 € quan en el pressupost del 2019 es partia de 6.315.830 € i es va haver d’augmentar fins als 7.326.079 euros. Difícilment seran suficients aquests 6.497.824,00 €. Si s’assignés el que ja se sap que costarà realment la partida de béns i serveis, ni tan sols podria disposar d’aquells escassos 132.000 € destinats a inversions.

Tercera. Si alguna cosa necessita ara Mollerussa és apostar per la reactivació econòmica de la ciutat. En aquest pressupost, la suma dels apartats referents a promoció (econòmica en general, comercial i turística, de Smartlab, de Ponent Actiu i del viver d’empreses) tot just ascendeix fins als 57.000 €. Molt menys que els 92.000 € que dedica aquest any a la gespa artificial del camp de futbol.

Quarta. Tenim un problema al Patronat de Fires. Ens hauria de preocupar que un 40% del seu pressupost d’ingressos siguin aportacions de l’ajuntament i de la Diputació (227.000 € i 151.000 € sobre un pressupost total de 970.000 €). No s’acaba de veure el rendiment econòmic del relleu del director del Patronat de Fires (increment retributiu del 80% inclòs), tal com vam plantejar en el seu moment. Tampoc resulta creïble la previsió de reduir la despesa corrent en béns i serveis a 378.000 € després de veure com, en l’exercici anterior, es va passar de 365.000 a 393.000 €. Podem repetir el que hem comentat abans per al conjunt de l’ajuntament. El termini de pagament del Patronat de Fires a proveïdors supera els dos-cents dies.

Cinquena. Queda clar en aquesta proposta de pressupost que no solament no avancem en l’amortització del deute, sinó que després de deu anys d’alcaldia d’en Marc Solsona, l’ajuntament de Mollerussa pateix gravíssims problemes de caràcter economicofinancer. De fet, difícilment hauria pogut quadrar el pressupost 2020 que es proposa si no fos pel respir que li atorga la carència de dos anys que li ha concedit recentment el sector bancari.

En definitiva, em semblen uns pressupostos que ni tan sols es poden qualificar de continuistes i que no contribuiran en absolut a millorar la ciutat ni a potenciar-la econòmica, social i culturalment.

tracking