SEGRE

Jordi Perelló

Els Vilars d'Arbeca

Regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Arbeca (2007-2011)

Curs d’arqueologia als Vilars d’Arbeca el juny del 2017.

Curs d’arqueologia als Vilars d’Arbeca el juny del 2017.ÓSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Era l’any 1986 quan en Joan López prenia contacte amb l’excavació dels Vilars d’Arbeca. Més de 30 anys després d’excavacions i de recerca des d’aquelles primeres pedres, amb constància, perseverança i tots els adjectius que vulgueu afegir-hi, sorgeix la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, que constitueix un referent patrimonial d’identitat del poble i un llegat d’informació i documentació d’època ibèrica a Catalunya i Europa extraordinaris.

Tot l’equip, amb l’Emili, la Natàlia, l’Ignasi, l’Àngel i tota una generació de nous arqueòlegs es va deixar la pell i l’ànima per mostrar-nos el bo i millor d’aquesta fortalesa a tots nosaltres i a les pròximes generacions.

El Joan, al mig de tota aquesta obra de recuperació, va poder observar la millora pel que fa a la tècnica sobre terreny de l’arqueologia i s’aprofiten, de forma exemplar, els seus coneixements en altres excavacions. I tot el treball laboriós en equip ens ajuda a conèixer i a fer un retrat de com era la vida quotidiana de la gent de fa més de 3.000 anys en aquell indret de l’Aixaragall.

La passió per Vilars no se li esgotà mai. Ell va carregar-se a les espatlles el buidatge del fossat i tot el que va representar aquella obra de l’any 2007, un abans i un després de la Fortalesa. Mai va defallir per organitzar, acompanyar, ensenyar i fer de mestre a tots aquells alumnes que any rere any volien participar en les campanyes d’excavació. Enfortir sempre les relacions de l’equip d’Arqueologia de la Universitat de Lleida amb els diferents alcaldes i regidors al llarg de tot aquest període fou obra seva, amb un tarannà encoratjador, decidit, de bona voluntat i amb fermesa.

Tot el seu llegat regalima història i cultura del patrimoni arqueològic català. En el pregó de la festa major d’Arbeca de l’any 2017 ens encomanà a entendre la història com la suma de totes aquelles coses que s’haurien pogut evitar. Els seus valors, la seva manera de fer, els seus coneixements, la seva amistat han estat un autèntic regal a tots els que l’hem pogut gaudir, i totes i cadascuna de les pedres de Vilars tenen el seu segell.

Gràcies, Joan.

tracking