SEGRE

Fina Mauri

L'atac de cor en temps de coronavirus

Directora Pla Director Malalties Cardiovasculars del Departament de Salut. En nom de 10 hospitals

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Estem en un moment greu de la nostra història recent, amb la pandèmia del Covid- 19 galopant per sobre nostre, deixant un rastre de confinament, por, tristesa i mort, però amb l’esperança que algun dia acabarà gràcies a la tasca de la ciència, feta a casa nostra i arreu.

Quan el Covid-19 passi i fem el recompte anual ens adonarem que les malalties cardiovasculars seguiran sent la principal causa de mort a Catalunya i, per tant, no podem abandonar-les com si haguessin desaparegut d’un dia per l’altre.

Els darrers dies hem observat un descens del nombre de pacients que arriben a l’hospital amb infart de miocardi. En alguns casos és possible que el confinament, que ens manté a tots bastant immòbils, permeti que les artèries coronàries estiguin menys estressades.

Tanmateix, ens preocupa que alguns pacients estiguin passant l’infart a casa per por a trucar al 112 o a haver de ser ingressats. Això fa que alguns infarts arribin massa tard als hospitals i amb complicacions molt greus. Algunes d’aquestes complicacions, com són la mort sobtada, la ruptura cardíaca o un infart extens que deixa el cor pràcticament sense força per a bategar, les havíem aconseguit reduir de forma molt significativa amb la posada en marxa del Codi Infart a Catalunya, ara fa 10 anys. No podem permetre tirar 10 anys enrere i despullar un Codi Infart que ha salvat tantes vides. Els hospitals seguim preparats per atendre les malalties cardiovasculars agudes amb el mateix nivell d’excel·lència de sempre.

Per acabar, vull demanar-vos a tots els que patiu factors de risc cardiovascular com són la hipertensió, diabetis, colesterol... que és important fer-ne un control estricte durant el confinament per evitar danys majors quan puguem sortir de casa i retornar a la nostra vida normal. Els vostres cardiòlegs revisen les històries clíniques de tots els pacients. Si li truquen i li recomanen acudir a l’hospital, no dubteu a seguir el seu consell. Ell tindrà en compte la relació risc/benefici i decidirà el millor per a vostè. Molta salut!!

tracking