SEGRE

ADPN LA BANQUETA

Progrés, ecologisme i Covid-19

Juneda

Contaminació visible al cel de Madrid

La contaminació de l'aire va provocar 422.000 morts prematures a EuropaEFE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Repassant els diferents tipus d’informacions que s’han publicat en els mitjans de comunicació sobre la pandèmia, han anat apareixent articles sobre les possibles causes de l’origen del virus i la seva facilitat per propagar-se. Articles científics i d’opinió apunten a la contaminació com un medi idoni pel contagi i l’expansió incontrolada. Implícitament, va relacionat amb un tipus d’economia basada en la producció i el creixement continuat. Explotació, transformació i producció que generen una gran varietat de residus que –amb normes o lleis– no es reciclen i ni molt menys es controlen, situacions molt lluny de l’economia circular i que es van acceptant com a derivades inevitables del progrés.

D’acord amb aquest argument s’articulen dos àmbits d’opinió. El primer considera que augmentarà la sensibilització respecte a la natura. S’espera una participació més activa i participativa en la defensa dels espais naturals, de rebuig a activitats contaminants i agressives vers el territori. Canvis que afectaran la nostra pròpia manera de viure, de ser responsables amb el nostre entorn i que, alhora, haurien d’influir en un canvi respecte a la forma de produir i consumir.

L’altra consideració apunta a la necessitat vital del treball, de recuperar l’activitat econòmica al més aviat possible amb tota mena de facilitats. O sigui, no posar gaire entrebancs a qualsevol activitat econòmica, com per exemple exigències en les emissions contaminants. Una mena de carta blanca, mirar a l’altre costat. Bé, gairebé com s’ha fet fins ara. Recuperar la idea del creixement econòmic sense fi i un model que no fa res més que incrementar les desigualtats socials, com bé es pot apreciar en aquest moment tan difícil que estem vivint. Dues visions contraposades.

L’esperança d’haver après la lliçó i rectificar o bé el no ha passat res i continuem, que ja anàvem bé. Una paraula que reapareix sovint en aquests articles d’opinió és biodiversitat, el DIEC la defineix com: diversitat biològica en totes les seves formes, nivells i combinacions. Biodiversitat que s’apunta com un filtre a l’expansió descontrolada i progressió geomètrica d’aquest tipus de pandèmies. A nivell local, i en concret a Juneda, tenim un espai privilegiat de suport a la biodiversitat, com és el parc de la Banqueta, però necessita ser correspost amb les activitats que es desenvolupen al seu entorn, com l’agricultura, la ramaderia i altres indústries, gairebé totes en marcat caràcter intensiu.

Només queda fer-nos la pregunta: atendrem la necessitat vital de reconsiderar un canvi en vers el respecte a la natura o insistirem a recuperar la normalitat viscuda, com fa quatre dies?

tracking