SEGRE

XAVIER ROURE

El paper de les fires en la reactivació econòmica

Director de Fira de Mollerussa

© Mollerussa, sense fira per primer cop en 148 anys

© Mollerussa, sense fira per primer cop en 148 anysJOAN GÓMEZ

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Segons el Registre d’Activitats Firals de Catalunya, aquest 2020 hi havia previstes 470 activitats firals, de les quals més d’una vuitantena s’havien de celebrar a les comarques lleidatanes. Això, però, abans de l’emergència produïda pel coronavirus SARS-CoV-2.

A conseqüència d’aquesta realitat i l’estat d’alarma en què ens trobem, gran part d’aquests esdeveniments han hagut de ser cancel·lats –entre aquests la 148a Fira de Sant Josep de Mollerussa– o ajornats, confiant que millori la situació i les autoritats sanitàries en permetin el desenvolupament; cancel·lacions que en la major part dels casos han comportat un perjudici no només per als expositors, visitants i organitzadors, sinó també per a les economies locals i comarcals a causa de l’impacte econòmic –directe i indirecte– que suposen. Cal destacar, però, que si bé aquesta emergència va suposar una frenada en sec per a una gran part de l’economia, també cal posar en valor la feina realitzada durant aquests mesos –gràcies en bona part al teletreball i a la tecnologia– del món firal per preparar-se i poder recuperar, com més aviat millor, una activitat que creiem que pot ser una gran eina de recuperació i també de reactivació. Les fires són plataformes de promoció i de negoci, que juguen un paper primordial en el màrqueting i com a mitjà de comunicació integral de les empreses. Les fires són relacions comercials però també són innovació i transferència de coneixements. Des de Fira de Mollerussa ens fem ressò de la reclamació col·lectiva a través de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) per reivindicar el paper cabdal dels certàmens firals i el reconeixement del sector com a dinamitzador i activador de l’activitat econòmica del nostre país. Amb aquest objectiu compartit pels organitzadors firals que formem part de la FEFIC i que des de l’associació s’ha fet arribar al Govern, posem damunt la taula la necessitat de no encabir les fires dins el mateix calaix dels esdeveniments en general i la urgència per treballar plegats –administració i món firal– a definir les condicions i planificació necessàries per engegar l’engranatge firal amb les mesures i recomanacions que s’estableixin.

Com es diu en el document lliurat, volem mirar cap al futur i mostrar el nostre compromís per esdevenir un agent actiu per a la superació de tanta incertesa i considerem fonamental que el sector firal català formi part de la Comissió per a l’Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social perquè, ara més que mai, cal reivindicar l’eslògan Catalunya, país de fires.

tracking