SEGRE

Vacunar-se contra la grip és més important que mai

Dra. Glòria Mirada. Infermera. Agència de Salut Pública de Catalunya. Lleida. Tresorera de l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV). Grup de vacunes de l’Associació d’infermeria familiar i comunitària de Catalunya (AIFICC). Pepi Estany. Infermera referent de vacunes àmbit Lleida, Alt Pirineu i Aran. Dir. EAP Artesa de Segre. Grup de vacunes de l’Associació d’infermeria familiar i comunitària de Catalunya (AIFICC)

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Enguany, es vacunarà en espais grans i airejats amb distància de seguretat. La vacunació i la rentada de mans són les mesures més eficaces per prevenir aquesta malaltia.

Aquest any el fet de vacunar-se contra la grip adquireix una importància especial: pot evitar les complicacions per la coinfecció de la grip i la Covid-19, pot evitar la sobresaturació del sistema sanitari, amb el consegüent col·lapse dels hospitals, i pot evitar ser el vector de contagi dels nostres familiars i contactes.

Per aquest motiu, hem de fer una campanya molt segura. Així, en molts pobles i ciutats es vacunarà en espais grans i airejats, fora dels centres de salut, on puguem respectar distàncies de seguretat i utilitzar tots els mitjans de prevenció per la Covid-19. La grip continua sent un important problema de salut, i pot produir complicacions greus que poden arribar fins i tot a ocasionar la mort. La vacunació, juntament amb la rentada de mans, són les mesures més eficaces per prevenir aquesta malaltia. Els beneficis són sempre més grans que els riscos. La vacuna mai pot produir la malaltia.

Les persones vacunades tenen una probabilitat més baixa de contagi de grip i, sobretot, de patir complicacions. Això és especialment rellevant en persones amb malalties pulmonars, cardíaques, del fetge, diabetis, obesitat mòrbida, etc. També en les que prenen tractaments immunosupressors o presenten altres situacions de risc, com ara els més grans de 60 anys, les embarassades i les mares de lactants. Al mateix temps, també el personal sanitari i tots aquells que estan en contacte amb els pacients de risc, com els convivents i cuidadors.

Per a tots aquells que formen part d’aquests grups prioritaris, la vacuna és de franc i s’administra al seu centre d’atenció primària. Durant l’hivern hi ha circulació de diversos virus respiratoris que poden tenir uns símptomes molt similars i que poden confondre’s amb un episodi gripal. Per a aquests virus, la vacunació no té cap efecte preventiu. Aquest any, més que mai: cap fred, vacuna’t!

Per a més informació: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/vacunacio/

tracking