SEGRE

Jordi Fàbrega i Sabaté

És necessari aïllar abans els casos positius

Alcalde de la Seu d’Urgell

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Divendres es van incorporar noves mesures especials de contenció de l’activitat laboral i social per aturar la transmissió del virus de la Covid-19. Amb l’actual situació epidemiològica són imprescindibles, i esperem que siguin suficients i que no calgui ni allargar-les gaire ni incrementar-les. La situació és molt greu i cal afrontar-la.

A Catalunya divendres teníem 2.434 pacients ingressats, 447 ja a les UCI. El risc de rebrot és de 882 i la taxa de transmissió d’1,29. La darrera setmana hem tingut de mitjana 4.413 nous positius al dia, i amb aquest ritme el sistema sanitari hospitalari no aguantarà. De fet a Catalunya disposem de 1.300 places d’UCI (ja ampliades per la pandèmia), i se’n necessiten unes 600 per a l’activitat no-Covid.

Tenint en compte que un 1,5% dels positius ingressa a l’UCI i s’hi està 21 dies de mitjana, amb 1.800-2.000 positius als dia omplim les 600; amb 3.600- 3.800, totes. Si no es prenen mesures, o aquestes no són efectives, el col·lapse hospitalari és a prop; el de l’atenció primària ja fa dies que el tenim.

És per aquestes xifres, i per aquesta tendència, que es demana aquest nou esforç a la ciutadania, un esforç que comportarà més pèrdues econòmiques i socials, però és un esforç imprescindible i que necessitem que duri el mínim temps possible. Llàstima que l’estat d’alarma aprovat no inclogui mesures socials per minimitzar els danys personals i socials, ja que no va acompanyat de reduccions d’IVA o d’impostos a les activitats afectades, ni de la prohibició del tall de subministrament ni dels desnonaments, ni de prestacions econòmiques per a qui s’hagi de quedar a cura de menors confinats per ser contactes estrets. Són peticions que es van presentar en forma d’esmenes al decret, i que no es van voler incorporar.

Tanmateix, aquesta responsabilitat que demanem a la ciutadania ha d’anar acompanyada d’una resolució més gran per part de Salut per detectar els casos positius i tallar les cadenes de contagi. No podem permetre que el resultat de les proves PCR tardin 3 i 4 dies (o més en algunes circumstàncies, com hem vist a diferents punts de Catalunya). Aquesta demora fa molt difícil (o impossible) el control de la transmissió comunitària del coronavirus.

Des de fa uns 10 dies hem fet un pas endavant molt important en aquest sentit, com amb la incorporació dels tests antigènics (inicialment en pacients simptomàtics, però que hi ha estudis que indiquen que per a contactes també poden ser efectius), i que el seu resultat és immediat.

No obstant això, també cal reforçar els laboratoris per donar suport al seu personal (que està duent a terme una feina ingent que cal posar en valor), però que té dificultats per donar els resultats amb uns temps correctes. Necessitem tenir els resultats abans de 24 hores de la recollida de la mostra; contràriament, no controlarem la pandèmia, a pesar dels tests antigènics i l’esforç de tots els professionals sanitaris.

No n’hi ha prou a apel·lar a la responsabilitat individual i col·lectiva perquè tothom disminueixi els seus contactes estrets i es relacioni només amb la seva bombolla o la seva bombolla ampliada, també cal detectar i aïllar tots els positius i els seus contactes, i això és feina de les administracions, i ho podem fer millor. Tinc plena confiança en les institucions de Salut, que s’estan adaptant i millorant els protocols cada dia per tal que apliquin els canvis que siguin necessaris per millorar els resultats. Ho necessitem.

tracking