SEGRE

Alba Pirla

¿Què es cou darrere del pla Iglú? Treball social a foc lent

Àgora de treball social de Lleida

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

L’equip de professionals que hi ha al darrere del pla Iglú volem visibilitzar les persones sense llar i, amb elles, el nostre acompanyament en el dia a dia, al marge dels equipaments i de la qualitat o idoneïtat d’aquests. Sovint com a equip que ho dona tot cada dia amb els mitjans que té, vetllant que ningú es quedi sense atenció en aquest complex moment de pandèmia afegit al fred, ens sentim interpel·lades. Que hi hagi persones vivint al carrer és el reflex d’un fracàs col·lectiu com a societat. Per això, el treball social amb persones va més enllà dels recursos que s’obren. Fugint de la caritat, esperem molt de les persones, les ajudem que posin en marxa les seves potencialitats i exerceixin els seus drets de ciutadania. La intervenció social els ofereix seguretat de vida, estabilitat i drets.

Darrere de l’Iglú es cou, a foc lent, autoestima, vincle i confiança. Per tant, quan es redueix a “tiquets” per dormir i a “l’assistència social”, es desacredita el sentit real de l’Iglú. Els socors dels pobres del s. XVI, afortunadament, van passar a millor vida. Les professionals exercim a una estació, a les parades de prevenció i la detecció precoç, vetllant per la restauració del projecte de vida, greixant les vies de l’accés a vida autònoma. Som les que ens asseiem amb tu si t’enfonses i t’acompanyem, fins que puguis seguir caminant. Les que t’ajudem a arrossegar la pesant maleta. Som les que olorem la mort i correm a veure’t, les que anem al teu funeral si no tens ningú que t’acomiadi.

Tant de bo ningú hagués de dormir al carrer, que les polítiques públiques (d’habitatge, ocupació, de rendes, d’immigració...) fossin eficients i garantistes, i que el nostre equip deixés de tenir sentit. Mentrestant, si em perdo, que em busquin en una Estació

tracking