SEGRE

Jaume Setó i Cornadó

Resposta a un veí del Cogul

President del Consell Comarcal de les Garrigues

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

El dia 13 vaig poder llegir en aquest diari la vostra carta de queixa en referència amb l’afectació que ha tingut al vostre municipi la nevada del cap de setmana passat i que ens ha impedit traslladar alumnes del Cogul, entre altres, als seus centres educatius.

En primer lloc, m’hauria agradat, com sempre he fet, poder parlar amb vós personalment, perquè m’agrada abordar els problemes directament, ja que, parlant, la gent s’entén. Però com que signeu com “un veí afectat”, no m’ha estat possible, per tant, ho he de fer a través del mateix mitjà que heu utilitzat. El consell comarcal de les Garrigues, que tinc l’honor de presidir, té unes competències delegades molt concretes que ha de desenvolupar.

Una d’aquestes és el transport escolar, per tant, l’hem de gestionar de la millor manera possible, amb precaució i amb responsabilitat. En aquest sentit, us he d’informar que, des del mateix diumenge passat i durant tots els dies, s’ha anat parlant amb els ajuntaments afectats i amb els transportistes, i amb tota la informació que hem obtingut hem anat decidint. I per responsabilitat, no podíem enviar un servei de transport públic si amb això posàvem en perill la integritat de les persones usuàries i dels transportistes.

Aquesta és la responsabilitat del consell comarcal, perquè aquesta és la competència que tenim delegada. En canvi, no és competència ni responsabilitat del consell la neteja i el manteniment de les carreteres ni de les pistes municipals.

Tot i això, durant el dia 11 i el dia 12 vaig mantenir contactes amb la Diputació, amb la Subdelegació del Govern i amb la Generalitat de Catalunya per buscar-hi una solució. Tant de bo que poguéssim tenir la delegació de competències i els recursos suficients per poder gestionar-ho des del consell comarcal, però, ara com ara, les pistes municipals són competència municipal. Aprofito aquest punt per agrair a l’alcaldessa del Cogul i a tots els alcaldes i alcaldesses de les Garrigues la col·laboració mútua que hi ha hagut des de la nevada.

Des del consell comarcal sempre hem traslladat la necessitat que algú ha de fer-se responsable de les pistes municipals, com aquesta del Cogul o la dels Torms, que hem d’utilitzar per al transport escolar a manca d’unes carreteres del tot necessàries i a hores d’ara inexistents. Tinc coneixement que tots els alcaldes i alcaldesses de la zona de les Garrigues Altes van traslladar aquesta situació al president de la Diputació de Lleida i al diputat de Carreteres i els van demanar que la Diputació assumís aquestes dues pistes municipals, les condicionés i es fes càrrec del manteniment, ja que són pistes municipals amb usos de carreteres comarcals.

D’això, ja en fa prop d’un any i encara no n’han obtingut cap resposta. Puc afirmar que, des de la posició que ostento, seguiré treballant per aconseguir tenir unes vies del segle XXI, però us ben asseguro que, mentre la meva responsabilitat sigui el transport escolar, no dubtaré a suspendre’l si això suposa un risc, per molt petit que sigui, per a la integritat de qualsevol persona usuària. Salutacions.

tracking