SEGRE

Francesc Beà Bessó

Torre Salses, jo també tinc quelcom a dir

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Per les informacions que he pogut saber, la proposta del complex de Torre Salses sembla un model de multicomerç a l’extraradi que, a criteri meu, suposa una experiència amb pocs avantatges per a la ciutat. Altres ciutats on s’ha provat ha suposat el buidatge de comerç interior i de proximitat i, per tant, una desdinamització social de la trama urbana.

A Lleida el comerç ja ha patit prou amb la pandèmia, li costarà molt la recuperació i, a banda, no ens podem permetre una ciutat buida, només amb un parc de vehicles estacionats i sense gent.

Rarament les grans superfícies han creat nous llocs de treball. El que sí que han fet és desplaçar-ne: els que guanyen uns els perden d’altres, perquè no podem oblidar que la capacitat de compra de la demografia lleidatana és la mateixa, tant si l’oferta és a l’extraradi o a l’interior, i depèn en gran manera de la capacitat econòmica dels compradors.

No entenc en quins criteris les tres associacions de veïns més grans del marge esquerre, a través dels seus representants, proposen el desenvolupament del dit complex. La pregunta seria: han preguntat als veïns mitjançant una assemblea extraordinària la conveniència d’aquesta iniciativa? Han escoltat les raons a favor i en contra?

Encara que em poden tocar la cresta, tinc el pressentiment que el comerç sòlid de la ciutat no pot veure amb bons ulls aquest projecte, que dificulta la simbiosi del petit comerç i les grans cadenes a l’allunyar la vida social i comercial a l’extraradi. Cal dir, i aquí sí que penso que no erro, que el comerç del barri de la Bordeta en serà el més perjudicat.

Penso que, abans que es faci res, s’hauria d’aconseguir el consens ciutadà, no fos cas que després els laments arribin als murs de la Suda tant per a bé com per al contrari. Res indica que Lleida necessita aquest complex i cal tenir en compte que inicialment la zona on està previst que es faci no era d’ús comercial sinó residencial, la qual cosa fa sospitar que el canvi d’ús té un component d’interessos únicament econòmics i especulatius.

Després, un cop fet el negoci la ciutat ja s’espavilarà amb el que quedi. De fet, no seria la primera vegada que la ciutat ha de bregar amb les malapteses dels nostres mandataris ocasionades per pressions de grups interessats més o menys poderosos que arrosseguen opinions interessades d’una part de la ciutadania.

tracking