SEGRE

Joel Bastons Vilaltella

Mollerussa sense ciència-ficció

Cap del Grup Municipal del PSC a l’ajuntament de Mollerussa

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

L’última entrevista publicada a l’alcalde Marc Solsona era un enfilall de disbarats i un cúmul de mentides que volen amagar la situació real de l’ajuntament. Creiem que els regidors tenim l’obligació de ser fidels, oberts i sincers amb els nostres ciutadans i ciutadanes i per això volem explicar els detalls que l’alcalde va “oblidar mencionar” en l’entrevista. En primer lloc, la liquidació del 2019 no va sortir negativa a causa de la inversió, sinó que va ser per l’increment del pressupost en les despeses i per la inclusió de tres partides d’ingressos que ja sabia que no cobraríem, com així va ser. Es pot comprovar que dels 1,6 milions pressupostats només se’n va reconèixer 243.000. A més, hi ha més de 2.070.000 de despeses no imputades el 2020, perquè no sortís l’exercici negatiu, que s’ha admès que existien a la memòria del Pla de sanejament i estan plasmats a l’informe d’intervenció. Però, tot i així, l’alcalde insisteix una i altra vegada que Mollerussa no té un problema d’endeutament sinó de liquiditat.

Mirem només els deutes bancaris. A finals del 2019 va arribar una subvenció de poc més d’un milió d’euros per amortitzar el Pla de Barris, i amb aquests diners es va pagar a proveïdors. A mitjans del 2020 van arribar 450.000 euros més de subvenció, dels quals 300.000 estaven destinats per amortitzar els crèdits sol·licitats per pagar el Pla de Barris. Aquests diners també es van fer servir per pagar proveïdors. Per tant, les pòlisses del Pla de Barris encara estan per pagar. I això que la inversió de fons propis va ser mínima.

Ens expliquem. La inversió del Pla de Barris va ser de 4.700.000, i es van demanar per fer-la dos préstecs de dos milions. Els fons propis que Mollerussa va haver de destinar, però, van ser de just un milió y mig perquè els altres 3.200.000 euros es van cobrir amb subvencions de la Generalitat i contribucions especials. Ara bé, el deute d’aquesta inversió avui és d’encara 2.700.000 perquè les ajudes que han anat arribant s’han destinat al pagament de proveïdors en lloc d’amortitzar deute. I a sobre que els interessos van fer pujar el deute, als proveïdors encara se’ls deu una quantitat astronòmica que ni se sap, degut al descontrol administratiu existent.

Seguint l’entrevista i el tema de pagament a proveïdors, l’alcalde anuncia l’aprovació d’un crèdit d’un milió i mig i que s’han posat al dia en el pagament a proveïdors. Ens pot aclarir quan ha passat això? En quin ple en què només devia assistir l’alcalde es va anunciar aquest crèdit? Qui l’ha aprovat? Els regidors d’aquest ajuntament de ben segur que no. Aquest milió i mig és la renovació d’un préstec a curt termini. L’aprovació del crèdit per pagament a proveïdors no només encara no s’ha fet sinó que es va anunciar a l’últim ple que no es farà fins al setembre.

En referència a la inversió de 5 milions, esperem que la Generalitat no llegeixi aquesta entrevista perquè, si no, potser li tancaran les portes per apropiar-se de coses que no són seves. La inversió la fa la Generalitat, el Govern de Catalunya, i la fa a Mollerussa per situació, però l’ajuntament no hi té pas res a veure. Mollerussa no fa obres amb fons propis sinó que només realitza les tasques segons les subvencions que rep. I com que l’equip de govern dedica el temps i l’atenció que dedica a la recerca d’aquestes subvencions, doncs es fan les coses que es fan i Mollerussa està com està.

tracking