SEGRE

Sebastià Tamarit i Montagud

Pla de Vilanoveta: Lleida perd el tren

El fotògraf Llorenç Melgosa va retratar l’exterior i l’interior de l’antiga estació del Pla de Vilanoveta per a una exposició de fotos d’edificis abandonats.

El fotògraf Llorenç Melgosa va retratar l’exterior i l’interior de l’antiga estació del Pla de Vilanoveta per a una exposició de fotos d’edificis abandonats.LLORENÇ MELGOSA

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR: Lleida està perdent el tren... i fins i tot l’estació. Com a mínim, l’estació del Pla de Vilanoveta. La desídia i la curtesa de mires de les Administracions provoquen que Lleida vagi desaprofitant oportunitats d’ampliar els recursos turístics i, al mateix temps, que vagi perdent patrimoni històric.

Al llarg del darrer segle la ciutat de Lleida ha tingut, i té, una llarga i forta vinculació amb el món del ferrocarril, circumstància que hauria de donar peu a iniciatives que reivindiquessin i posessin en valor aquest fet. Ja he apuntat altres vegades –com a simple ciutadà– que la creació d’un espai dedicat al ferrocarril (petit museu o centre d’interpretació) s’escauria força bé amb aquesta realitat i aportaria un atractiu més a la ciutat.

Un atractiu i alhora una reivindicació dels orígens d’un barri com Pardinyes, que segurament seria l’indret ideal per habilitar aquest equipament (l’altra possible alternativa, l’estació de Vilanoveta, ja arriba tard). Més. La Garrafeta ha estat al món ferroviari el que el Marraco al món festiu: un símbol de la ciutat. Protagonista de les primeres excursions del Tren dels Llacs, de pel·lícules i d’altres aventures, aquesta preciosa màquina de vapor de la sèrie 282F-0421 deixa ara la nostra ciutat per sempre. No hi ha hagut diners per arreglar-la i ara... no hi ha espai per allotjar-la!

I, en canvi, invertim recursos en bunyols del Museu del Clima (algú hauria de donar explicacions per aquest nyap surrealista). Com a mínim sempre ens queda el saló Lleida Expo Tren, encara que aquí només trobem ferrocarrils petitets, tan petitets com la visió de futur dels nostres dirigents.

tracking