SEGRE

Municipis de les Garrigues Altes

Manifest per la creació de l'eix transversal de Ponent

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR: La comarca de les Garrigues pateix un dèficit històric quant a comunicacions viàries, principalment pel que fa a la vertebració nord-sud de la comarca. L’eix que hauria de vertebrar les Garrigues és la carretera C-233. Fa anys que està encallat el tram Soleràs- la Granadella, que per la seva orografia té un cost molt elevat d’execució i no ens consta que hi hagi plans per fer-ho. Aquesta carretera es caracteritza per ser estreta, amb pendents forts i un zigzagueig continu i accentuat, característiques que fan que ni la població ni els transports de serveis la utilitzin. Per aquest motiu, actualment les vies que de facto exerceixen d’eix vertebrador de la comarca són les carreteres:

  • Eix transversal de Ponent: Castelldans- Cogul-Granyena-Torrebesses.
  • Eix de les Garrigues Altes: Albagès-Torms-Bellaguarda

Aquestes dues vies són de titularitat municipal, però en realitat se’n fa un ús comarcal, cosa que provoca que, amb motiu del trànsit, estiguin en molt mal estat. Fins al moment s’estan fent càrrec del seu manteniment els municipis per on passa la via. Els municipis de les Garrigues Altes demanem la creació de l’Eix transversal de Ponent, ja que aquesta via es troba recollida com a via estructurant primària al Pla Territorial Parcial de Ponent del 2007 i permetria connectar la plana d’Urgell amb les Terres de l’Ebre, des de l’A-2 a Bellpuig, seguint el traçat de la C-233, passant per l’AP-2 a les Borges Blanques, seguint per la C-233 i per una carretera local fins a Torrebesses, on enllaçaria amb la C-12 fins a Maials. L’Eix transversal de Ponent permetria també la vertebració nord-sud de la comarca, des de la capital fins a les Garrigues Altes i el Segrià Sec. L’alliberament de peatge de l’AP-2 i el nou accés previst a Castelldans representen un canvi en la mobilitat a Ponent, i és per aquest motiu que cal aprofitar aquesta nova via d’alta capacitat gratuïta per vertebrar les comunicacions a la plana de Lleida amb la finalitat de millorar la mobilitat, l’activitat econòmica i revertir el despoblament.

Actualment, el tram amb pitjor estat d’aquest eix és el que va de la C-12, Torrebesses, Granyena, Cogul fins a la C-233, ja que, a banda de l’ús que se’n fa per al transport escolar, d’escombraries, etc. d’àmbit comarcal, i de vehicles particulars i agrícoles, també és utilitzat pels camions procedents de les Terres de l’Ebre que subministren matèries primeres a les indústries del nord de les Garrigues: Termosolar, General d’Olis i Derivats, etc. Per aquests motius demanem el següent:

  1. Cedir la titularitat de la via a la Diputació de Lleida o a la Generalitat de Catalunya per a la creació de l’Eix transversal de Ponent.
  2. Mentre no es formalitzi aquesta cessió establir, de manera urgent, un pla de manteniment i millora anual finançat amb aportacions d’ens supramunicipals com la Diputació de Lleida i/o Generalitat.
  3. Crear una taula de treball entre la Generalitat, la Diputació de Lleida, el consell comarcal i els municipis afectats per establir un calendari de reunions i afrontar el dèficit històric en carreteres a les Garrigues Altes. A les Garrigues volem vies dignes ja!
tracking