SEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Bon amic Brauli del Soleràs: t’agraeixo molt de debò la tramesa del Periodisme patriòtic de Salvador Cot. La premsa, la impremta i les arts gràfiques en general sempre m’han interessat moltíssim. Des de petit, després que vaig començar amb dificultat a sil·labejar –car em va costar–, llegir, car el pare era, malgrat ser d’extracció pobra, i d’haver perdut la guerra incivil, era un fervent lector, i fins i tot la mare. En fi, que tinc una debilitat pel paper, malgrat no haver nascut a Capellades, sinó en la vila indeterminada de Juneda, amb la infància passada a Margalef d’Urgell (Torregrossa), amb uns plans de terra vastos i lluminosos, que el Montsec barrava, al nord, camí dels Pirineus i d’Occitània, al fons i a l’oest Lleida, la capital mig enrunada pels estralls d’un front, que fou sagnant i criminal, car els nostres enemics sempre ens entren per Ponent, com fou el franquisme, el qual malauradament encara governa. Puix la famosa transició del 1978 ens ha demostrat que és una faula, són els mateixos gossos amb diferent collar, manen els mateixos, si cap amb més maldat i contundència.

Bé, feta la maldestra com a reiterativa introducció, què puc dir al respecte? Molt i no res, car no em resulta fàcil parlar amb objectivitat dels mass media en general, donat que molt vantar-se de deontologia periodística, però així que les vas seguint i contrastant, veus trist i decebut, que res de res, segueixen els dictats i publiquen allò que el poder polític, social, eclesiàstic i financer, els passa sota mà, de forma sibil·lina, altrament si no obeeixen deixen de rebre les anyals i sucoses subvencions, que considero un escàndol. Un exemple? Galiza actualment, llevat d’unes meritòries publicacions mensuals o digitals, només té un diari, Nós, en paper i digital. La Xunta primer del galegocida Feijóo i ara Rueda, no el subvenciona absolutament, en canvi promociona i malgasta ingents quantitats de diners promocionant el Camí de Sant Jaume. I Catalunya i els Països Catalans? Doncs segons el meu parer de pixatinters, anem una mica millor, però no gaire, també la tenim emmordassada i servint l’amo. Per tant, d’objectiva i honesta, lascia molto a desiderare, només cal veure com s’han carregat el programa de TV3 Preguntes Freqüents (FAQS), com en certs debats s’escullen determinats diaris, en contra d’altres més independents i crítics amb el poder, poder al·lèrgic a la dissidència. Res de nou sota el cel, ja l’Església catòlica i romana, temps ha, preferia mantenir la gent ignorant i analfabeta, era més fàcil de sotmetre i silenciar. Per mostra i botó la Conferència Episcopal Espanyola, que amb la Cope i Trece, vomiten un ultra catolicisme vergonyós i xenòfob, en particular manera sobre les nacions de Galeusca. Ultra tenim el fet de la segregació del Bisbat de Lleida i l’espoli per Lambán de les obres sacres del Museu de Lleida, que comptà amb la complicitat explícita del Vaticà.

Per acabar vull manifestar que atès el meu tarannà naïf i crèdul de mena, sovint he sigut defraudat i estafat per empreses periodístiques i editorials que, invocant el patriotisme i solidaritat catalanogalaica, per promocionar premsa i mitjans, tant de Catalunya i Galiza, llevat de molt insòlites excepcions, s’ha demostrat doloroses preses de pèl. N’obvio els noms, però privadament puc facilitar-vos qui són, ho han estat. Per tant no m’estranya, amic Brauli, la desafecció de la gent, que trobo lògica, donat el panorama que tenim de tanta nyorda escombraria, política i mediàtica. Salut i república des de Sempre em Galiza.

tracking