SEGRE

Grup municipal del comúdelleida

Resposta del Comú de Lleida a l'Associació Veïnal del Turó de Gardeny

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director: La junta de l’Associació veïnal Turó de Gardeny acusava en una carta en aquest diari el comúdelleida de menystenir el veïnat del barri i, fins i tot, de no voler que el barri prosperi. Res més lluny de la realitat. Tot ve arran de la decisió del regidor Toni Postius de destinar 70.000 euros a la construcció d’un espai per a l’associació i de la petició d’informació que sobre aquesta decisió ha presentat el comúdelleida a la comissió de Transparència. Al comúdelleida ens sembla perfecte, necessari, que les associacions disposin d’espai. El tema és quins espais i a càrrec de qui.

L’ajuntament ha de pagar els locals de les associacions? En general, les associacions es fan càrrec dels seus propis locals o utilitzen dependències municipals, com els espais disponibles als centres cívics. En el cas de les associacions veïnals és cert que l’ajuntament havia vingut pagant locals privats i, fins i tot, les despeses de neteja i manteniment. Però amb la situació econòmica del consistori, el nou govern va aprovar un pla de reequilibri econòmic que, en l’àrea de Participació, va suposar una revisió de totes les subvencions i l’establiment de criteris comuns per a les aportacions a les associacions de tot tipus: en relació amb locals, es prioritzava l’ús d’espais als centres cívics i es reservaven les subvencions per a activitats o projectes a través de convocatòries públiques.

Des de la regidoria, llavors comandada per la regidora Elena Ferre, es va fer una revisió a fons de totes les despeses vinculades a associacions –s’estaven pagant locals fins i tot d’associacions inexistents o inactives!– i es va aprovar un estalvi de fins a 75.000 euros, que en part passava per eliminar el pagament de locals privats alhora que es facilitava espai a les associacions als centres cívics. Ara, des de la regidoria d’Urbanisme es capgira el criteri acordat a govern i tot aquest estalvi es reverteix per construir un local per a entitats d’un barri, tot i que a la mateixa Zona 9 existeix un centre cívic i un espai per a entitats, el Calidoscopi. Una decisió qüestionada fins i tot per la regidora de Participació, Marta Gispert, del mateix partit que Postius, Junts per Catalunya.

És clar que l’Associació Veïnal de Turó de Gardeny ha de tenir espai per reunir-se i fer activitats, al Centre Cívic de la zona o, si ho prefereix, en un espai propi, que en aquest cas hauria d’assumir, com fan totes les associacions de la ciutat. Efectivament, el Turó de Gardeny té moltes mancances que correspon a l’ajuntament abordar. I sovint no ho fa al·legant falta de diners, quan després un regidor es treu 70.000 euros de la màniga per pagar un local per a una associació que podria estar usant instal·lacions municipals existents. Per això hem demanat explicacions al govern. Perquè, en la situació econòmica que tenim, cal filar molt prim en com es gasten els diners i mantenir criteris clars i equitatius.

Així que la petició d’informació del comúdelleida no va contra l’Associació Veïnal, ni contra el barri. Va contra un model de govern que no prioritza en la despesa, que supedita els criteris acordats a decisions partidistes, que retorna a un model de relació entre l’ajuntament i les associacions veïnals en què les aportacions públiques no es donen a través de convocatòries públiques i igualitàries sinó a partir de decisions polítiques marcades pel calendari electoral. És sobre això que hem demanat explicacions.

tracking