SEGRE

correu

Departament de Comunicació Col.legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya

L'aigua, un recurs essencial que hem de protegir

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

L’aigua és un recurs essencial que hem de conservar, per això cada 22 de març tenim l’oportunitat de conscienciar sobre la crisi mundial de l’aigua i la necessitat de buscar mesures per abordar-la, de manera que aconseguim l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 6: aigua i sanejament per tothom abans del 2030.

Aquest 2023 ha plogut un 30% menys del que és habitual, un fet que ha provocat que l’estat de les reserves d’aigua als embassaments de Catalunya se situï per sota del 27%, unes dades que indiquen que estem patint una crisi que ens situa en un moment clau per adquirir compromisos respecte al seu ús i el seu sanejament.

La sequera que estem patint evidencia encara més que la gestió de l’aigua és molt important i la producció dels aliments en depèn completament, és per això que a Catalunya s’aposta per sistemes de reg, encara que siguin de suport, i es treballa perquè els regs a manta se substitueixin per regs localitzats per aspersió o gota a gota i de precisió. A més, les dades de l’any passat indiquen que la temperatura mitjana va augmentar un 2,5%, i s’estima que per cada grau que s’escalfen els cultius, les plantes necessiten un 7% més d’aigua.

Per això, enguany, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, volem destacar la feina que fem els/les enginyers/ es agrònoms/es al voltant de l’aigua. Tots/es nosaltres som una part activa tant dels processos de modernització del regadiu com de la seva transformació tecnològica i digital. Així com de la millora vegetal per fer produccions que requereixin menys aigua i tècniques de producció que permetin un ús de l’aigua més eficient.

Modernització de la xarxa. Per revertir la situació de sequera actual, alguns pagesos han instal·lat sistemes de reg intel·ligents a les seves parcel·les, una agricultura de precisió que permet regar només quan cal i aprofitar-ne cada gota, però la gran majoria de pagesos no poden fer front a una inversió així. A més, aquests sistemes de reg més eficients requereixen canonades adequades a la pressió de l’aigua i la xarxa actual és tan vella que es perd el 30% de l’aigua que hi circula.

Per això, els productors i professionals del sector agroalimentari treballem per aconseguir regadius més eficients. Cal fer canals, modernitzar i millorar els vells per evitar pèrdues i poder aplicar innovacions en tots els àmbits. També s’ha de poder treballar amb eficiència, aprofitant sensors, bases de dades, noves tecnologies i digitalització.

És urgent accelerar el canvi, i entre tots hem d’anar més enllà del “seguim com fins ara”.

tracking