SEGRE
En honor a Manuel Viola

En honor a Manuel Viola

Creat:

Actualitzat:

Quan només tenia 15 anys, Viola ja constava com a col·laborador de la revista lleidatana Art, una de les publicacions catalanes referents de la modernitat artística i on va entrar en contacte amb Enric Crous Vidal, Antoni Garcia Lamolla i Leandre Cristòfol. En les pàgines d’Art, el jove Viola –vital i amb múltiples interessos intel·lectuals i artístics– publicava poemes al costat de firmes com Lorca, Foix o Cocteau i va posar de manifest quina era la seva motivació estètica: “mostrar els teixits interns de l’ànima és l’objectiu final de l’art”, va escriure.

El pintor Viola es recorda com una de les màximes figures de l’expressionisme abstracte i un autor vinculat al grup El Paso, que va definir l’avantguarda artística en la Postguerra. Però el seu llegat va molt més enllà. El viatge d’Oniro, el títol de l’exposició del Museu d’Art Municipal Jaume Morera, reflecteix els seus múltiples registres artístics i també una singladura personal intensa, el seu compromís amb l’anarquisme, la lluita en la Guerra Civil, el pas pels camps de concentració a França i la implicació a la Resistència.

Com en el cas de la recent mostra dedicada a Xavier Gosé, El viatge d’Oniro recupera la vida i l’obra d’un dels grans artistes de la història de Lleida. Han estat dos projectes expositius construïts amb una important participació del fons del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, i que s’han pogut visitar primer a Barcelona i a Saragossa, respectivament, i posteriorment a Lleida. La nostra ciutat, per tant, ha contribuït a difondre l’art d’aquestes figures amb dues exposicions destacades i amb un profund ressò. La qualitat de la pinacoteca del Museu d’Art Jaume Morera les ha fet possible. Aquest divendres, el ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat situar la futura seu del Morera a l’edifici de l’antiga Audiència, a la rambla de Ferran. És un pas que permet avançar en la realització d’un projecte que vol posar fi a cent anys de provisionalitat del fons d’art modern i contemporani més important de Catalunya fora de Barcelona. L’any 1912, artistes com Jaume Morera, Xavier Gosé, Baldomer Gili i Roig i molts altres van prendre part en la que es considera la primera gran exposició col·lectiva d’artistes lleidatans i a partir de la qual va sorgir la idea i es va reivindicar crear un Museu d’Art a Lleida. Aquesta proposta es materialitzaria el 1917. Cent anys després, podem començar la rehabilitació de l’edifici de l’antiga Audiència com a seu d’un Museu que al llarg de la seva trajectòria ha construït una col·lecció referent i de més de 3.500 obres.

Lleida té, ara i aquí, la millor oportunitat d’honorar els seus artistes fent realitat un projecte museístic a l’altura de tota la riquesa cultural que conté el Museu Morera.

En honor a Manuel Viola

En honor a Manuel Viola

tracking