SEGRE

CARTA DE L?ALCALDE

Els Premis Vallverdú i Màrius Torres

Paer en cap

Els Premis Vallverdú i Màrius Torres

Els Premis Vallverdú i Màrius Torres

Creat:

Actualitzat:

Lleida ha lliurat els premis Josep Vallverdú d’assaig i Màrius Torres de poesia, dos guardons de prestigi que simbolitzen el que la nostra ciutat aporta a la creació literària en català, el que fem des de Lleida per la literatura del país i amb el nom de dos escriptors insígnia de les nostres terres.

El Premi Màrius Torres de Poesia s’ha concedit al poemari Silur d’Amagatotis, d’Albert Garcia Elena. M. Àngels Cabré ha estat distingida amb el guardó d’Assaig, amb una obra dedicada a dues grans creadores en llengua catalana del segle passat, Montserrat Roig i Maria Aurèlia Capmany. Miralls creuats: Roig/Capmany és el títol del treball guanyador que, a l’igual que el poemari, s’editarà pròximament. M. Àngels Cabré ha rebut el premi en una gala que ha homenatjat la figura i l’obra de Montserrat Roig en el 25è aniversari de la seva desaparició.

Els Premis Literaris exemplifiquen l’aposta de la Paeria i de la Diputació de Lleida per posar en valor el talent i la creació en dos gèneres importants per a la cultura d’un país: l’assaig i la poesia. El 1984, de la mà del regidor de Cultura Jaume Magre, la Paeria va decidir crear un premi d’assaig amb el nom de Josep Vallverdú per impulsar aquest gènere en llengua catalana, una especialitat que es conreava poc i que necessitava un impuls addicional. Amb aquest guardó, la ciutat de Lleida ha aportat més de 50 publicacions a l’assaig, al vessant més reflexiu de la literatura, al gènere que Michel de Montaigne va forjar en el context del renaixement i del primer humanisme. Amb la introducció de la poesia als premis, fa 21 anys, Lleida va vincular el nom del seu poeta de referència, Màrius Torres, als anhels de nous creadors i de poetes consolidats que han desitjat unir la seva trajectòria a un guardó que és un dels més prestigiosos del país.

Lleida és terra poètica i de poetes. La ciutat vol fer honor a aquest caràcter que, al llarg de la història, han construït creadors com Màrius Torres, Magí Morera, Maria Mercè Marçal, Josep Estadella, Agelet i Garriga, Rosa Fabregat, Carles Hac Mor, Pere Rovira, Jaume Pont, Jordi Pàmies, Josep Maria Sala-Valldaura i tants i tantes altres. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Lleida treballa per fer possible l’organització d’un festival literari dedicat a la poesia i que aquesta cita es digui Mahalta, un nom que ens evoca la poesia de Màrius Torres i, més enllà d’això, és tot un símbol d’inspiració poètica per als lleidatans. La Paeria té la voluntat de sumar i recollir tot el que han aportat els projectes, festivals i cites poètiques que en els darrers anys ha acollit la ciutat i crear un nou festival amb la màxima complicitat, el consens i la participació dels i de les poetes de Lleida.

És una iniciativa que té la finalitat d’impulsar la creació literària en la nostra llengua així com la seva difusió i prestigi, per sumar-se a la valuosa contribució que ja representen els Premis Literaris Josep Vallverdú i Màrius Torres.

Els Premis Vallverdú i Màrius Torres

Els Premis Vallverdú i Màrius Torres

Els Premis Vallverdú i Màrius Torres

Els Premis Vallverdú i Màrius Torres

Els Premis Vallverdú i Màrius Torres

Els Premis Vallverdú i Màrius Torres

tracking