SEGRE
La Lleida més verda

La Lleida més verdaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Un dels principals valors de Lleida són les àrees naturals que la ciutat atresora tant a dins com a fora del nucli urbà. El Parc de la Mitjana, les Basses, tot l’eix del riu Segre, l’Horta així com Sucs i Raimat confereixen caràcter i identitat a Lleida i molts dels seus racons es convertiran demà en l’escenari d’una de les tradicions més lligades a la natura i més entranyables i familiars del nostre calendari festiu, la celebració del dia de la Mona, que arriba després de la Setmana Santa i el Diumenge de Pasqua.

Com fa sempre, l’Ajuntament de Lleida ha adequat el recinte de les Basses perquè aquest dilluns estigui preparat per acollir les famílies i colles d’amics. Enguany, però, les obres es realitzen dins del procés definitiu de recuperació d’aquest parc, amb l’objectiu que torni a ser un espai natural públic de referència, adaptat a les actuals necessitats d’oci, d’esbarjo i d’esport.

Al Pla d’actuacions immediates de millora de les Basses que ara s’està executant –i que incideix en els accessos, els aparcaments i la mobilitat– seguirà la presentació, prevista per al maig, de l’avanç del Pla Especial dels seus usos que inclourà tant el Càmping com l’àrea de Restauració.

El Segre aporta a tot el terme municipal de Lleida el seu principal espai natural i enllaça un extens corredor verd que comprèn el bosc de ribera del Parc de la Mitjana i tot el Camí Natural del Riu que condueix fins als Aiguamolls de Rufea, passant per la Canalització. L’Ajuntament està treballant en la redacció del Pla d’Usos del Riu, que incidirà en el seu paisatgisme i sanejament i també especificarà els usos esportius, incloent-hi un canal d’aigües braves i la possibilitat que les piragües puguin baixar pel tram central i més urbà del riu, entre les comportes i Rufea. El pròxim mes de juny es presentarà aquest Pla d’Usos del Segre.

L’Horta, com el riu, confereix a Lleida una part important de la seva personalitat. Aquest espai agrari d’unes dinou mil hectàrees que envolta tot el nucli urbà viu, també, un procés de planificació. Un dels aspectes que s’està treballant és la promoció de la marca Horta de Lleida d’acord amb el conveni que l’Ajuntament va firmar recentment amb GlobaLleida. És una iniciativa que forma part del Pla d’Usos de l’Horta de Lleida i que està elaborant la Paeria amb un important vessant de participació ciutadana. L’objectiu és potenciar l’activitat agrària, la vinculació de l’horta i la ciutat i la preservació dels valors socials, històrics, ambientals i paisatgístics d’aquesta zona.

Tots aquests espais verds que ens defineixen inspiren el camí de futur de la ciutat que ha d’estar fortament basat en la sostenibilitat i en el Medi Ambient.

El govern municipal té com a objectiu prioritari protegir i impulsar el conjunt d’àrees amb què comptem, a dins i a fora del nucli urbà, i crear-ne de noves. Els boscos urbans que es crearan a Balàfia, Magraners i Mariola-Gardeny sumant-se al recentment estrenat de Cappont s’inscriuen en aquesta línia.

L’Ajuntament preveu que, en aquest mandat, es plantaran 9.000 nous arbres, amb què s’incrementarà en un 30 per cent l’arbratge als nostres carrers i places.

Dilluns de Pasqua es viu als espais naturals tradicionals, racons que formen part del nostre patrimoni mediambiental i sentimental i que es preparen per mantenir la seva essència i fer un salt com a referents d’aquesta Lleida més verda.

La Lleida més verda

La Lleida més verdaSEGRE

tracking