SEGRE

CARTA DE L?ALCALDE

Ciutats en lluita contra el canvi climàtic

Paer en cap

Ciutats en lluita contra el canvi climàtic

Ciutats en lluita contra el canvi climàticSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Un dels principals reptes que afronta la nostra societat, a escala global, és la lluita contra el canvi climàtic. És innegable que la influència humana ha provocat una major concentració de Gasos d’Efecte Hivernacle, increment que ha fet augmentar la temperatura mitjana mundial de la Terra. Fenòmens extrems com les sequeres, els ciclons o les inundacions que aquests dies han assolat parts dels Estats Units i del subcontinent indi en són una causa directa i ens han d’ajudar a prendre consciència que la lluita contra el canvi climàtic ja no admet negacionismes. És urgent i implica tothom.

Les ciutats, que concentrem el 60 per cent de la població mundial, som actors crucials per intentar construir un món més baix en CO

2

i amb un futur climatològic segur. Conscient del paper clau dels municipis, Lleida forma part del Pacte dels Alcaldes contra el canvi climàtic que la Comissió Europea va impulsar el 2010 i amb el qual els governs locals ens vam comprometre a reduir un 20 per cent les nostres emissions de CO

en l’horitzó del 2020.

Moltes vegades, la suma d’infinitat de petites accions pot generar un efecte d’abast global, també en la lluita contra el canvi climàtic. El CO

provinent dels habitatges particulars representa al voltant del 40 per cent de les emissions que generen les ciutats i, per tant, és un dels objectius prioritaris a l’hora d’actuar. A la ciutat de Lleida, 500 persones ja han participat en una campanya d’assessorament a domicili impulsada per la Paeria on es revisa l’eficiència energètica de la llar i s’indica quins canvis es poden realitzar per estalviar energia, rebaixar la factura i disminuir les emissions de gasos. Les primeres intervencions realitzades han aconseguit reduccions de fins al 30 per cent de la factura elèctrica. Aquesta és una de les iniciatives que l’Ajuntament de Lleida ha dut a terme dins del Pla d’Acció Local d’Energia Sostenible on s’assenyalen les actuacions que s’emprendran per acomplir al compromís dels alcaldes europeus. La ciutat ha fet passos endavant en sostenibilitat amb la implantació dels autobusos urbans híbrids, el Pla de Mobilitat, els punts de càrrega per a vehicles elèctrics, la recent renovació de l’enllumenat públic, la nova ordenança de neteja viària i recollida de residus, la gestió de l’aigua o el nou contracte de manteniment dels edificis i dels equipaments municipals, on prima l’eficiència energètica.

També la planificació urbanística de Lleida té el color verd que, indefectiblement, ha de ser la tonalitat de les ciutats del futur. El nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) participa plenament d’aquesta filosofia i crearà una anella que traçarà un camí verd entre les principals àrees naturals de la ciutat. Així mateix, el POUM atorga una especial rellevància i protecció a dos destacades zones verdes i també símbols de la ciutat, el riu Segre i l’Horta. Mentre avança el procés d’aprovació del Pla, ja està en marxa la “revolució” verda que ens vam marcar per a aquest mandat, amb els boscos urbans i la plantació de 9.000 arbres més a la ciutat.

Però potser la llavor més important que Lleida ha sembrat en aquests darrers anys la trobem en l’educació, amb l’Agenda 21 Escolar, un programa que ha fet arribar la conscienciació mediambiental a milers d’alumnes i, a través seu, a milers de famílies de Lleida. A un dels principals recursos municipals i espais urbans dedicats a l’educació ambiental, el Parc de Mitjana, enguany s’ha afegit el Museu del Clima i de la Ciència, un equipament de vocació i esperit didàctic que vol fer més profunda la petjada del compromís ecològic de la nostra ciutat.

L’educació i una gestió urbana pensada íntegrament i de manera transversal per protegir el clima i del medi ambient és l’aportació de Lleida a una xarxa de ciutats, d’abast mundial, que han d’estar unides en la lluita contra el canvi climàtic.

Ciutats en lluita contra el canvi climàtic

Ciutats en lluita contra el canvi climàticSEGRE

tracking