SEGRE
Carta d’inici de curs

Carta d’inici de cursSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’inici de curs escolar és una de les dates més assenyalades de les societats contemporànies. A banda del gran nombre de persones que mobilitza entre alumnat, docents i molts altres professionals, el començament de les classes representa, a més, un esclat d’emocions ben diverses.

La il·lusió de les famílies amb nadons que entren per primera vegada a l’Escola Bressol, la sensació de repte dels estudiants que canvien d’etapa o el sentit de responsabilitat i vocació del professorat, conscient del paper cada vegada més important que té en la societat actual, són només alguns punts d’aquest gran mapa de sentiments que també es desplega en l’inici de curs.

L’Ajuntament de Lleida és plenament partícip d’aquest nou ritme que l’arrencada de l’any acadèmic imprimeix a la ciutat. Dimarts vinent, el dia oficial del començament del curs a Catalunya, també obre portes la xarxa d’Escoles Bressol Municipals (EBM), la més important de l’Estat en relació a la població, amb 18 Escoles Bressol per a una ciutat de 140.000 habitants. Al voltant d’aquesta data van començant les activitats en tots els equipaments i programes educatius de la Paeria per bé que l’acció no ha cessat a l’estiu. Com és habitual, durant les vacances, ha estat el torn dels programes d’educació en el lleure, Estiu de Petits, Estiu de Jocs i Esportmania, que han omplert totes les places, 3.000, que oferien.

Lleida és una ciutat de vocació educadora i, amb aquest esperit, la Paeria ha construït un sistema de serveis educatius que també ens donen xifres d’una certa magnitud pel que fa a les places i usuaris: 1.036 d’Escola Bressol, 1.314 famílies sòcies de Ludoteques Municipals, 600 infants i adolescents que assisteixen als 11 Centres de Reforç Educatiu per a famílies en risc, 3.500 estudiants d’especialitats artístiques (Conservatori, Teatre, Arts Plàstiques), 50 places d’FP Dual en col·laboració amb la Generalitat, 5.400 places en les activitats per a la gent gran, 13.381 participants en el programa d’educació viària o prop de 20.000 en l’Agenda 21 Escolar, dedicada a la sensibilització ambiental, entre molts altres, posen de manifest l’abast de l’acció educativa municipal. Aquesta, és una de les principals branques dels serveis públics que presta la Paeria i és coherent amb un principi que repeteixo sovint, eduquen l’escola, la família i la ciutat.

Sovint destaco, també, que els Ajuntaments prestem, per responsabilitat envers les nostres ciutats, serveis educatius per als quals no tenim competències. Les societats es van fent cada vegada més complexes i diverses i han d’assumir majors reptes a escala global i local. L’educació de qualitat apareix, sempre, com la primera solució per assentar les bases d’una societat civil més cohesionada, igualitària i que generi oportunitats per a tothom. L’Educació, amb majúscules, és la base per construir una societat amb més Justícia Social. L’Escola i l’Educació són el principal factor de construcció cívica en qualsevol ciutat, són el garant del nostre futur i per als consistoris és irrenunciable contribuir a la seva solidesa i continuar apostant per serveis públics d’aquest àmbit.

Però els Ajuntaments demanem a les institucions que sí que tenen les competències en Educació, que situïn les necessitats urgents –en equipaments, equips docents, recursos i suports als programes que presten els municipis– a la primera línia de l’agenda política. És una prioritat per a les ciutats i per al país. Perquè l’educació és, indiscutiblement, el material amb què es construeix el futur millor que volem per als nostres fills i filles.

Carta d’inici de curs

Carta d’inici de cursSEGRE

tracking