SEGRE

CARTA DE L?ALCALDE

Planifiquem la Lleida del futur

Alcalde de Lleida

Planifiquem la Lleida del futur

Planifiquem la Lleida del futurSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’aprovació d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal és una oportunitat per repensar la ciutat, planificar el seu futur i respondre als reptes que afronten els seus habitants.

El nou POUM, que acabem de presentar després d’un llarg procés de participació ciutadana i que esperem aprovar definitivament aquest mateix any, ho fa apostant per un model de ciutat compacta i verda, que impulsa l’activitat econòmica i la qualitat de vida de forma sostenible, sense oblidar la protecció del seu patrimoni. Durant molt temps s’ha associat els nous plans urbanístics a l’expansió territorial de la ciutat, que guanyaria terreny a zones rústiques amb requalificacions que, en el cas de Lleida, suposarien també minvar la nostra estimada Horta. No és aquesta la voluntat del nou POUM. Al contrari, malgrat que es preveu un creixement sostingut fins a arribar d’aquí a 15 anys a entre 160.000 i 180.000 habitants –fet que requerirà edificar de 12.000 a 18.000 nous habitatges– no només no hi haurà noves zones d’expansió sinó que es congelen les ja existents que no havien estat desenvolupades.

El centre urbà encara té potencial per a uns 25.000 nous habitatges i fins que no s’exhaureixi la major part d’aquest sòl no permetrem ampliar noves zones. No es tracta de cap capritx, sinó d’una voluntat ferma de relligar els buits entre barris i contribuir a la regeneració urbana, amb especial atenció al Centre Històric, la Mariola, els nuclis antics dels diferents barris i a la zona de l’Eixample de la ciutat. De fet, només es permetrà avançar a urbanitzar nous sectors als promotors que es comprometin a invertir en actuacions al Centre Històric.

Volem que la ciutat creixi de dins cap a fora i ho faci de forma cohesionada, amb unes àmplies dotacions d’habitatge social que permetin l’accés de les persones amb més dificultats econòmiques. És per això també que fem una aposta per promoure, sempre que sigui possible, el mercat de lloguer.

El Pla innova en la seva gestió, amb un paper més actiu per exemple del registre de solars, i en l’aplicació d’estàndards molt alts en termes de sostenibilitat i dedicació d’espais públics, tant en equipaments com en zones verdes. Es crea a més una Ronda verda, que uneix els diferents espais verds i embolcalla la ciutat per permetre gaudir d’alternatives d’oci natural.

La millora de l’Horta és una altra de les grans prioritats d’aquest nou POUM. La seva regulació serà més flexible per fomentar una major competitivitat del sector primari, sense oblidar la sostenibilitat, promovent, per exemple, el reciclatge de les construccions ja existents. El document defineix espais amb viabilitat per al desenvolupament comercial, i prioritza el Pla de l’Estació, i noves àrees de creixement industrial, especialment Torre Blanca i l’ampliació del Polígon del Segre. A la vegada, també aposta per potenciar les comunicacions, tant en l’àmbit territorial amb noves carreteres d’accés a l’A-14 pel Camí de Montcada i a la variant nord pel Camí de la Mariola, com el transport públic urbà, on es preveuen baixadors ferroviaris que aprofitin les actuals vies per a un futur tramvia.

Finalment, vull destacar la priorització pels elements que defineixen la identitat de la ciutat: el Turó de la Seu, el riu i l’Horta, així com pels elements patrimonials, dels quals passem de tenir-ne 150 a tenir-ne 506 catalogats i protegits, amb una clara mostra de respecte i valoració del nostre patrimoni arquitectònic, artístic i històric.

Planifiquem la Lleida del futur

Planifiquem la Lleida del futurSEGRE

tracking