SEGRE

CARTA DE L?ALCALDE

Un pacte per la ciutadania

Paer en cap

Un pacte per la ciutadania

Un pacte per la ciutadaniaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Lleida i els sindicats CCOO i UGT han renovat el Pacte Social per la Ciutadania. Es tracta d’un acord marc on es fixen les mesures amb què la ciutat ha d’oferir un salari social en forma de serveis públics forts, adaptats a les necessitats del moment i motor de desenvolupament col·lectiu.

El Pacte es va impulsar el 2005 amb l’objectiu d’aconseguir avenços en aquest salari social. En més d’una dècada d’activitat, el Pacte ha esdevingut un exercici d’entesa, un conveni col·lectiu entre el govern municipal i els sindicats per procurar més benestar, més oportunitats i més serveis per progressar cap a una societat més justa i sostenible.

Les més de cent actuacions que s’han realitzat pertanyen als àmbits de l’ocupació, la mobilitat i el transport públic, la formació, la cohesió social i l’habitatge i han tingut com a fruit diferents serveis públics que, ara, formen part del dia a dia de moltes persones de la ciutat. La Teleassistència gratuïta i universal, el transport públic gratuït per a la gent gran, l’autobús urbà als polígons, la unitat ciclista de la Guàrdia Urbana, mesures per millorar la mobilitat a Lleida –com les Zones 30 o l’ampliació del carril bici–, l’impuls a la Formació Professional així com diferents programes de formació i d’inserció laboral són part del llegat del Pacte Social per la Ciutadania fins a l’actualitat.

Però Lleida, i el conjunt de la societat del país, té al davant reptes importants i la Paeria i els sindicats, amb la renovació del Pacte, hi volem posar fil a l’agulla. El principal problema actual l’apuntava el catedràtic Alfred Pastor en el col·loqui que va organitzar dijous el Fòrum de Lleida: l’atur unit als baixos salaris. L’economista també va assenyalar que una peça fonamental per a la competitivitat de l’economia és l’educació, especialment, la Formació Professional.

El nou Pacte Social per la Ciutadania incideix justament, entre altres àmbits, en el foment de l’ocupació, en l’increment real dels salaris per la via de més serveis públics i en el suport, foment i dignificació social de l’FP, modalitat d’estudis per a la qual la Paeria ha treballat àrduament els darrers temps.

En la línia de les paraules d’Alfred Pastor, el Pacte incideix en l’FP, en el conjunt dels serveis educatius de la ciutat i en les escoles bressol, un dels puntals de l’oferta educativa de la Paeria i un pilar bàsic de la formació de qualsevol persona. Experts de la talla del pedagog Francesco Tonucci o del premi Nobel d’Economia James Heckman insisteixen en la necessitat d’invertir en les primeres etapes educatives, Escoles Bressol i parvularis, com a garantia del progrés personal i de la inclusió de l’infant al llarg de tota la seva vida; com a garantia, per tant, de la cohesió social col·lectiva i de la igualtat d’oportunitats per a les quals, decididament, aposta el Pacte Social per a la Ciutadania.

Algunes de les mesures que hem començat a treballar dins del nou Pacte són crear un nou Pla d’Ocupació adreçat, en primer terme, a persones aturades amb més dificultats i pensat amb perspectiva de gènere. El capítol de la Responsabilitat Social és un altre apartat important del Pacte i contempla establir un Salari Mínim de Ciutat, l’import base amb què es pot viure dignament d’acord amb el nivell de vida de Lleida, i una Renda Garantida de Ciutadania, que assegura uns ingressos mínims vitals per a les persones que no tenen recursos econòmics suficients. També es compromet al reforç de les polítiques d’habitatge i l’atenció per als casos de pobresa energètica.

El Pacte és, un any més, des del 2005, la garantia d’uns serveis públics de ciutats, prestat per l’Ajuntament i concertats entre els i les representants electes de la ciutadania i els representants dels treballadors i treballadores.

Un pacte per la ciutadania

Un pacte per la ciutadaniaSEGRE

tracking