SEGRE

CARTA DE L?ALCALDE

Un POUM de progrés i d'innovació urbana

PAER EN CAP

Un POUM de progrés i d’innovació urbana

Un POUM de progrés i d’innovació urbanaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El projecte del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aporta una sèrie d’innovacions que permeten abordar amb garanties els reptes de futur de Lleida mantenint-ne alhora l’essència i impulsant les seves icones d’identitat, l’Horta, el riu Segre, el reconeixement mundial de la Seu Vella i tot el patrimoni artístic de la ciutat.

El POUM innova urbanísticament per impulsar el progrés del Centre Històric proposant un model que incentiva les inversions privades en el barri. El nou Pla vol compactar el conjunt la ciutat i que aquesta creixi des del seu interior omplint els espais buits existents en l’actual trama urbana. S’incentivaran les promocions que, com a contrapartida, inverteixin en el Centre Històric, que esdevé en el POUM una àrea d’impuls prioritari juntament amb la Mariola (Pla Mariola 20.000) i s’impulsarà, també, la millora de les parts antigues dels barris tradicionals.

La planificació del creixement d’habitatges, al nucli urbà així com a Raimat, Sucs i Llívia, cobreix les necessitats de la ciutat en quantitat i diversitat de models. S’aposta, clarament, per l’habitatge social i el de lloguer. El nou POUM crea un parc públic ampli d’aquesta modalitat amb la qual cosa pot contribuir a regular el mercat immobiliari i combatre els efectes de les temudes bombolles que tant dificulten accedir a un habitatge de lloguer o de compra. Els Ajuntaments hem de protegir el dret de tothom a tenir un habitatge digne.

Una altra innovació del POUM és la nova regulació de l’Horta, que es fa més flexible i s’adapta a les necessitats de les explotacions agràries. Es vol, així, impulsar l’activitat econòmica en aquesta àrea essencial i estratègica de Lleida a la vegada que es preserven els seus valors naturals i paisatgístics. Estem davant del primer pla general de la història de Lleida que no aprova més creixement de la ciutat a costa de menjar-se terreny de l’Horta. Lleida es pot permetre créixer i evolucionar sense destruir el seu entorn natural.

El nou planejament innova, així mateix, pel particular impuls i protecció que atorga al patrimoni de Lleida. Multiplica per tres el nombre d’elements catalogats i protegits, tant monumentals com naturals, i preveu la revisió del Pla Especial del Turó de la Seu Vella així com el Pla Especial urbanístic de les termes romanes de Cardenal Remolins. El POUM valora el nostre llegat històric i natural com a actiu fonamental del futur de Lleida.

La zona de l’Eixample, tota l’àrea d’expansió de Lleida sorgida a partir del Centre Històric, també es beneficiarà d’una innovació del POUM que afavoreix noves zones verdes i una major sostenibilitat. A l’Eixample, els paràmetres d’edificació seran més flexibles per tal d’evitar plantes baixes sobreedificades i es permetrà elevar altures sempre que no se sobrepassin construccions veïnes. Aquest model alliberarà espais interiors on es generaran 112 illes verdes que totalitzen 27 ha de noves zones verdes interiors a les illes d’habitatges.

Amb aquesta innovació i altres, com ara la ronda per a vianants i ciclistes que enllaçarà els principals espais naturals de Lleida, la ciutat remarca el seu perfil verd i se situarà en un escenari molt alt pel que fa a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Lleida arribarà als 25,27 metres quadrats de zona verda per habitant, davant els 10 que recomana l’OMS i els 19,97 que disposem en l’actualitat. El nou Pla preveu, a més, la redacció del Pla Especial del riu Segre –unes 1.300 ha reconegudes com a unitat i que uneixen dos importants nuclis de biodiversitat del municipi com són Rufea i La Mitjana– i el POUM també contempla tota la reforma i la protecció del Parc de les Basses.

El POUM fixa noves àrees de creixement industrial (Torre Blanca i l’ampliació del Polígon del Segre) i ratifica la rambla de Ferran amb el Pla Especial de l’Estació com a punt clau de desenvolupament comercial de Lleida, donant continuïtat a l’Eix Comercial i enllaçant-lo amb Pardinyes. Aquest reforçat paper de la Rambla com a motor econòmic de Lleida es complementa amb el rol del Parc Científic i Tecnològic de Gardeny, que aporta llocs de treball qualificats per a titulats universitaris així com de Formació Professional. El POUM, consolidant el Parc de Gardeny, esdevé també una eina al servei de l’ocupació de qualitat a Lleida.

tracking