SEGRE

CARTA DE L?ALCALDE

La creació cultural lleidatana,amb projecció europea i mundial

Paer en cap

La creació cultural lleidatana,amb projecció europea i mundial

La creació cultural lleidatana,amb projecció europea i mundialSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La Fira de Titelles que avui finalitza és un dels referents del calendari cultural de Lleida que té en el Maig Festiu un dels seus punts culminants. Les ciutats es defineixen per l’art i per la cultura que són capaces de generar, art i cultura que esdevenen, a més, un motor de la seva projecció exterior i un actiu econòmic. La Fira de Titelles i altres esdeveniments que Lleida organitza al cap de l’any en són un bon exemple.

La Mostra de Cinema Llatinoamericà que acabem de deixar enrere ens projecta, en particular, als països a l’altra banda de l’Atlàntic i està a punt de sumar, ho farà el 2019, els 25 anys de trajectòria. En aquesta edició, ha estrenat la minisèrie Vida privada, basada en l’obra de Josep Maria de Sagarra, dirigida per Sílvia Munt, rodada parcialment a Lleida i realitzada al Magical de Gardeny, un altre exemple de la pujança de la nostra ciutat en el sector de les indústries culturals. Al costat de la Mostra, Animac impulsa la creació i producció de la indústria del cinema d’animació, amb una forta base internacional, i el festival Som Cinema incideix en l’audiovisual català.

El Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes és un dels altres esdeveniments de projecció de la nostra cultura. En aquest Any Viñes en què ens trobem –commemorem el 75 aniversari de la mort de l’intèrpret– el certamen fa un salt de categoria important i entra en el grup de concursos en què la final es realitza amb orquestra simfònica, en el nostre cas, serà l’Orquestra Simfònica del Vallès. Lleida tornarà a rebre joves pianistes arribats dels cinc continents que intentaran aconseguir un dels guardons pianístics de més prestigi a l’Estat.

En l’àmbit de les arts plàstiques, la Biennal d’Art Leandre Cristòfol que organitza el Centre d’Art La Panera, de la qual és titular l’ajuntament de Lleida, ens situa com a referent nacional en el camp de l’art contemporani.

Aquest perfil de capital cultural amb mirada i projecció mundial que la ciutat nodreix des de fa anys, amb un esforç important dels seus creadors, entitats, empresaris i les institucions, amb l’ajuntament al capdavant, s’ha vist reconegut per la Unió Europea amb la inclusió de Lleida entre les 16 ciutats espanyoles i 2 catalanes de la xarxa de Ciutats Culturals i Creatives europees. Formem part d’un grup on figuren poblacions grans, petites i mitjanes, com la nostra, de 30 països europeus –la UE més Noruega i Suïssa– que destaquen pel seu activisme i bona feina en el camp de la cultura i creativitat.

Les úniques ciutats catalanes que s’inclouen són Lleida i Barcelona, a les quals acompanyen, a escala estatal, Madrid, Salamanca, Sant Sebastià, Santiago de Compostel·la, Burgos, Còrdova, Las Palmas de Gran Canaria, Saragossa, Bilbao, Granada, Sevilla i València. En l’àmbit europeu no hi falten les seves grans capitals i referents culturals com París, Florència, Munic, Roma, Berlín, Londres, Praga, Copenhaguen, Edimburg o Estocolm. Lleida ha d’estar orgullosa de formar part d’aquesta selecció de ciutats, un fet que ens ha d’inspirar confiança màxima per assolir noves fites. En el món cultural, tenir projecció europea representa tenir projecció mundial.

Els experts del programa Monitor de les Ciutats Culturals i Creatives, de la Comissió Europea, van valorar especialment que Lleida acull un mínim de dos festivals amb segell europeu, la Mostra Internacional d’Animació de Catalunya-Animac i la Fira del Teatre de Titelles. Per tant, aquest reconeixement és atribuïble, en una part molt important, a la festa cultural que estem gaudint aquest cap de setmana i que avui finalitza.

La Fira de Titelles irradia cultura i progrés. Aquest esdeveniment ha rebut el Premi Internacional Ciutat de Lleida 2017, concedit per la Paeria, així com un dels Premis Nacionals de Cultura que la Generalitat de Catalunya ha atorgat enguany. Són dos guardons que en demostren l’arrelament a la cultura i el patrimoni artístic de la nostra ciutat així com tota la projecció exterior i la il·lusió de futur que genera.

La creació cultural lleidatana,amb projecció europea i mundial

La creació cultural lleidatana,amb projecció europea i mundialSEGRE

tracking