SEGRE

CARTA DE L?ALCALDE

El moment dolç de la Seu Vella

Paer en cap

El moment dolç de la Seu Vella

El moment dolç de la Seu VellaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Dimarts es compleixen cent anys des que la Seu Vella va rebre un impuls molt desitjat per la ciutadania de l’època, el reconeixement com a Monument Nacional pel llavors Ministerio de Instrucción Pública y Bellas Artes. Fou el 12 de juny de 1918, en el període en què el paer en cap era el doctor Humbert Torres, el pare del poeta Màrius Torres. Pocs dies després, Lleida va celebrar una festa a la mateixa Seu Vella per commemorar una declaració amb la qual es va fer més intensa la petició popular de traslladar el quarter que encara s’hi trobava, recuperar l’antiga catedral per a la ciutat i procedir a la restauració del monument.

Cent anys després de la Declaració, Lleida ha pogut fer realitat l’aspiració de moltes generacions; capgirar els efectes negatius que la Història ha causat en aquest conjunt patrimonial i inserir-lo plenament en la vida ciutadana a tots els nivells, urbanístic, cultural i social. Durant molts anys, Lleida va viure d’esquena a la Seu Vella, lo castell, situació que crec que ara ha canviat radicalment.

La Seu Vella viu, actualment, un moment dolç, una etapa marcada per una simbiosi indiscutible amb la ciutadania, per una capacitat creixent d’atracció de públic i per una il·lusió de futur que uneix els lleidatans, la declaració com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, que progressa amb passos ferms.

Un cicle de conferències analitza aquests dies què va representar per a la Seu Vella la seva designació com a Monument Nacional. Forma part del programa d’actes commemoratius d’aquest centenari, que culminaran dimarts amb un concert del prestigiós músic Jordi Savall.

La major versatilitat del monument, que acull tota mena d’actes al cap de l’any, ha permès incrementar el nombre de visites en els darrers anys. Les primeres dades del 2018 a la Seu Vella són molt satisfactòries. Només en els primers cinc mesos de l’any, el Turó ha rebut 42.652 persones, un 13,4% més que en el mateix període del 2017.

Nous projectes com el Festival Musical d’Estiu, que ja prepara la segona edició, i la recent obertura del Parador de Turisme han tingut un efecte positiu en les entrades a la Seu Vella. Ara, la imminent obertura del Call Jueu, situat a l’entorn del Turó, serà un nou element d’atracció i de retroalimentació de visitants per a aquests dos espais, el discurs turístic dels quals està íntimament lligat. La Seu Vella, que ha estat sempre l’epicentre turístic de la ciutat, és una gran beneficiària de la profunda regeneració urbana i de la reactivació social i cultural del barri que l’embolcalla, el Centre Històric.

El centenari de la declaració de la Seu Vella com a Monument Nacional té lloc quan el Turó es troba enmig del procés per obtenir un altre reconeixement, com a Patrimoni Mundial de la Unesco. Actualment es treballa d’acord amb el calendari previst per poder presentar el dossier de la candidatura en la reunió del Consell de Patrimoni del Ministeri de Cultura, que tindrà lloc la propera tardor. El contingut se centra a comparar els valors de la Seu Vella amb altres conjunts monumentals equiparables que han obtingut la declaració de la Unesco o estan en la llista indicativa per fixar la singularitat i la universalitat del monument lleidatà. El projecte de la Seu Vella avança per arribar a l’assalt final per aconseguir una aspiració històrica de la ciutat de Lleida.

El moment dolç de la Seu Vella

El moment dolç de la Seu VellaSEGRE

tracking