SEGRE

LA CARTA DE L?ALCALDE

Un nou impuls per al Centre Històric

Paer en cap

Un nou impuls per al Centre Històric

Un nou impuls per al Centre HistòricSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Centre Històric de Lleida avança en el seu procés definitiu de regeneració urbana i social. L’obertura al públic del Call Jueu que viurem aquesta setmana representa un pas més en el llarg camí que la ciutat va iniciar fa dècades per superar les problemàtiques històriques que afecten aquest barri i retornar-li la centralitat que mereix.

Les obres del Call Jueu recuperen l’espai urbà de l’antiga Cuirassa de Lleida, que es converteix en una gran àrea de passeig i de comunicació per al Centre Històric, amb el valor afegit de tota la riquesa arqueològica que la reurbanització de la zona ha posat al descobert.

Passejar pel nostre Call Jueu serà fer un viatge al passat, a un període apassionant de la història de la ciutat que ens remet als segles XIII, XIV i XV, quan Lleida acollia una de les jueries més importants de Catalunya. La Cuirassa ens parla, també, de diversitat cultural i religiosa i d’interrelació entre cultures. Per bé que, al seu moment, la coexistència de cristians, musulmans i jueus va ser complexa, en ple segle XXI construïm a partir d’aquesta vivència un missatge de tolerància i de pau plenament vigent davant la riquesa de la societat actual que tant es posa de manifest en la convivència a les ciutats.

Les obres de recuperació de la Cuirassa de Lleida –que s’han allargat més del previst per la importància dels vestigis arqueològics que s’han localitzat– han estat possible gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat, que ha aportat una subvenció des de la Direcció General de Turisme.

Més enllà del Centre Històric, aquest projecte potencia el discurs cultural i turístic del conjunt de la ciutat de Lleida i complementa el que desprenen altres icones monumentals com el Turó de la Seu Vella i el Castell Templer de Gardeny. En l’Any Europeu del Turisme Cultural, Lleida treu a la llum la seva antiga Cuirassa que, d’altra banda, connecta amb un altre important element de projecció que el barri i la ciutat han estrenat recentment, el Parador de l’antic Convent del Roser.

La cultura i el turisme alimenten el renovat batec que viu el Centre Històric que també es nodreix dels projectes de rehabilitació urbana i socioeconòmica que tenim en marxa: les Àrees d’Innovació Social i Urbana i les Zones de Rehabilitació Urbana que incidiran en setze punts del barri antic.

Però totes les accions i polítiques que l’Ajuntament de Lleida, amb el suport d’altres administracions, ha impulsat per rellançar el Centre Històric serien endebades sense el que és l’altre gran motor d’aquest barri, la qualitat de la seva societat civil i les entitats que s’hi troben. L’obertura del Call Jueu coincideix amb la celebració de l’Obert el pròxim cap de setmana. És la gran festa que brinden a la ciutat les entitats, els equipaments i les institucions del barri antic; una cita que, de nou, ens convida a assaborir la feina feta i ens encoratja a seguir treballant plegats per assolir un gran Centre Històric.

Un nou impuls per al Centre Històric

Un nou impuls per al Centre HistòricSEGRE

tracking