SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Lleida avança amb pas ferm en l’etapa decisiva per aconseguir que el Turó de la Seu Vella sigui Patrimoni Mundial de la UNESCO. Aquesta mateixa setmana, la trobada mantinguda amb la Consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, ha estat un impuls important per treballar conjuntament i sumar sinergies per aconseguir que el conjunt monumental del Turó obtingui un reconeixement que tots desitgem.

La Seu Vella, que tots coneixem i observem amb emoció quan arribem a la nostra ciutat, atresora una història única, que fa que sigui excepcional i universal. De pares a fills s’ha transmès l’evolució de lo nostre Castell a Seu Vella com un dels fets històrics més popularment coneguts, però el conjunt del Turó ha estat testimoni i protagonista de destacats esdeveniments històrics que el fan valedor per ser un símbol i un espai de pau, conciliació i convivència.

La singularitat de la construcció del Claustre és inqüestionable, però també són remarcables el conjunt de diferents arquitectures i elements estilístics que hi conflueixen, com el Campanar de la Seu Vella, una icona per la ciutat. Històricament, hem de recordar que el Castell del Rei - La Suda, que vam recuperar per al públic l’any 2011, va acollir fets destacats per a la configuració política d’Europa com les firmes del Pareatge d’Andorra (1278), pel rei Pere II El Gran o la Querimònia d’Aran (1313), signada pel rei Jaume II d'Aragó. Ja en l’etapa moderna, cal recordar la rellevància de la Seu Vella vinculada a l’Estudi General de Lleida, una de les primeres Universitats europees i la primera de la Corona d’Aragó, a més de ser el primer Campus Universitari d’Europa. A banda dels noms rellevants que van passar per l’Estudi General, com el Papa Calixte III o Vicent Ferrer, cal destacar que de l’Estudi General va sorgir el primer tractat mèdic, l’any 1348, sobre la pesta, obra del Professor de medicina Jaume d’Agramont.

Les fortificacions que envolten la Seu Vella són el testimoni dels períodes de violència, conflictes i guerres, des de l’Imperi Romà fins a la Guerra Civil. El mateix patrimoni que avui és símbol de pau.

Us animo, a tots els lleidatans i les lleidatanes, a viure de primera mà aquest repte en el qual la suma de la il·lusió de tota la ciutadania ens pot donar un impuls decisiu per aconseguir una fita que estic segur que tots i totes desitgem. A la vegada, us encoratjo a presentar les vostres propostes o idees per fer visible el sentiment dels lleidatans per la Seu Vella: seran molt benvingudes.

El poeta Magí Morera, en el seu sonet dedicat al Campanar de la Seu Vella, deia: “A dalt de la muntanya que domina com miranda els bells termes lleidatans, s’enlaira un campanar fet per gegants o per homes de raça gegantina (...).” Asseguro que els lleidatans i les lleidatanes tenim, com hem demostrat en moltes ocasions, una força gegantina per defensar el que estimem. Tots plegats ens en sortirem per tal que el Conjunt Monumental de la Seu Vella sigui declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO.

tracking