SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Lleida disposa d’un ampli teixit de petites i mitjanes companyies i empreses dedicades als diferents sectors de la cultura que, des de fa anys, fan un treball d’altíssima qualitat que traspassa les nostres fronteres. Conec de prop molts dels projectes que s’han posat en marxa i tot sovint, quan en parlava amb els responsables, em contestaven les trucades des de Portugal, des de Tòquio, des de França…

Des que vaig assumir la responsabilitat de Paer en Cap vaig veure prioritari fixar una estratègia conjunta que permetés ampliar la tasca que, de manera individual, estan fent aquestes empreses. En aquest context, el pressupost per al 2019 inclou una partida concreta per al foment de l’emprenedoria cultural i projectes d’internacionalització: calia fer una aposta des de l’Ajuntament per donar més força i difusió al treball dels nostres creadors i vincular-lo a la marca de la nostra ciutat per tal de reforçar, alhora, la nostra capitalitat cultural.

Amb l’adjudicació del Pla de promoció i internacionalització de les empreses i indústries culturals i creatives de la ciutat de Lleida reforcem el compromís amb un sector, el de la cultura, que aporta talent, creativitat i que genera ocupació. Sumar ens ajudarà a donar conèixer l’esforç que fan les nostres empreses, que també són una font d’oportunitats per al desenvolupament personal de molts professionals.

Les dues persones que han guanyat el concurs públic que hem convocat per fer possible aquest pla compten amb una àmplia experiència i reconeixement al si del sector. Margarida Troguet, gestora cultural i comissària escènica que va estar al capdavant del Teatre municipal de l’Escorxador durant 17 anys, farà tàndem amb la Marta Oliveres, que ha estat directora de l’àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull i mànager de companyies com la Fura dels Baus i membre del CONCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts). Estem en les millors mans per aconseguir enlairar i valorar la cultura lleidatana. Crec, i així ho explicava en la presentació d’aquest dijous, que en aquest camí tots hi hem d’aportar: les diferents administracions, però també el sector empresarial lleidatà. Donar suport a la cultura és fer ciutat, és donar vida a un patrimoni immaterial amb llenguatges universals que permeten que allò que es crea a Lleida arribi arreu.

Una de les principals propostes del Pla és la creació d’una Biennal de les Arts i la Cultura que neix per ser, també, un reconeixement a la feina dels nostres creadors i creadores. Per arribar-hi, cal un treball previ imprescindible en el qual es treballarà amb immediatesa: la realització d’un cens d’empreses que permeti fer una anàlisi detallada del sector a Lleida. Amb aquesta iniciativa, però, pensem també en termes de dinamització econòmica: la cultura ofereix un ventall ampli d’especialitzacions professionals i genera ocupació. I a Lleida, a més, tenim pedrera amb les escoles d’art municipals (Conservatori, Aula de Teatre i Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol) però també amb nombrosos centres de caràcter privat que fa anys que formen joves estudiants.

Per això estem molt il·lusionats amb aquest projecte, pensat perquè tingui un efecte multiplicador molt clar sobre l’activitat que genera la ciutat i per contribuir a la projecció exterior de les nostres empreses culturals. Lleida també és capital cultural. Som-hi, o, com diuen els i les nostres artistes: molta merda!

tracking