SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El futur de la humanitat s’escriu des de les ciutats. Vivim en un planeta majoritàriament urbà, on el 54 per cent de la població habita en ciutats i amb la previsió que aquesta proporció arribi al 70 per cent el 2050. Lleida ha de tenir clar el seu rol en un nou ordre global on guanyen pes les conurbacions connectades en grans corredors transnacionals que depassen el límit dels estats i per on circula un part important del PIB mundial.

El progrés de ciutats com la nostra s’ha de planificar assumint la nova geopolítica global, que requereix una mirada llarga i no interessos partidistes o a curt termini. A més de preveure una qualitat urbana i uns serveis públics forts a molts anys vista, els governs locals també han d’ajudar a potenciar la projecció de la ciutat, ampliant al màxim el seu àmbit d’influència en un món sense límits. És la línia del Govern Municipal de l’Ajuntament de Lleida.

Per aquesta raó, reivindiquem amb insistència la connexió al Corredor Ferroviari Mediterrani. Per això, treballem per ampliar l’oferta comercial de Lleida amb nous formats, un dels quals té l’epicentre en el Pla de l’Estació. Per aquest fet, el nou POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) estableix el trasllat d’un dels nostres motors internacionals, Fira de Lleida, en un nou espai al costat del Pont de Pardinyes, on podrà crear un complex modern d’acord amb les seves necessitats i que permetrà l’ampliació dels Camps Elisis. Sovint em refereixo a Lleida com la segona capital de Catalunya. Hem de ser plenament conscients d’aquesta capitalitat que tenim i que hem de seguir consolidant.

El POUM, que enfila la recta final de la seva aprovació, beu dels principis del nou localisme que creix a escala global, on les ciutats –Lleida també– aposten sense complexos per ocupar un lloc al món i per la seva capacitat innata per fer front als desafiaments socials de cada moment històric. I els reptes d’ara són garantir la cohesió social en un món cada vegada més divers, el benestar i els drets de les persones, la sostenibilitat ambiental, la competitivitat econòmica, el progrés cultural...

En aquest sentit, el POUM –el model del qual ha rebut aquesta setmana l’aval de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat– lidera un procés de canvi en la concepció urbanística del país i està esdevenint un document de referència per la innovació de les propostes que planteja.

Entre les principals característiques d’aquest nou mapa urbanístic figuren la contenció del creixement urbanístic; la designació de sòl urbanitzable no delimitat com a gran reserva pel creixement demogràfic futur i la vinculació del seu desenvolupament perquè s’inverteixi en el Centre Històric; la renovació del teixit urbà de l’Eixample de Lleida per guanyar qualitat urbana amb més espais verds; les previsions d’habitatge social; les dotacions de zones verdes i equipaments (anella verda); la definició de l’Horta com a espai singular a consolidar per potenciar l’activitat agrària; la posada en marxa de nous sectors econòmics com el de Torreblanca-Quatre Pilans amb una aposta especial per la logística; i l’impuls al patrimoni amb el Pla especial del riu Segre i el Pla especial del Turó de la Seu Vella.

El Govern de la Paeria presenta un POUM lleial amb la realitat de Lleida i, sobretot, profundament compromès amb totes les seves potencialitats en un món sense límits i en xarxa.

tracking