SEGRE

LA CARTA DE L?ALCALDE

L’aposta per unes rodalies de qualitat

Paer en Cap

L’aposta per unes rodalies de qualitat

L’aposta per unes rodalies de qualitatSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els darrers esdeveniments a la línia fèrria entre Lleida i Manresa han reactivat aquests dies la plataforma institucional, que uneix els ajuntaments del territori, la Diputació de Lleida i la Delegació del Govern, amb l’objectiu d’aconseguir millores i inversions. Una reivindicació justa per la qual s’ha de fer pinya, si es vol aconseguir unes rodalies modernes i eficients, a les quals tothom té dret. També nosaltres. No hi renunciem.

Però no ens podem quedar només aquí, amb el clam reivindicatiu i etern d’una línia que no rep l’atenció necessària, malgrat el temps que fa que es demana. Tal vegada, cal cercar altres alternatives possibles de dur a terme, que vagin més enllà de l’estricte reclam inversor i que puguin donar una sortida al malmès servei que ara tenim.

En aquest sentit, sóc partidari d’impulsar un front comú per posar en marxa un sistema de rodalies ferroviàries fort, amb quatre corredors que tinguin la ciutat de Lleida com a epicentre. Ho vaig anunciar en el darrer ple del consistori, en el debat de la moció presentada pel sindicat Comissions Obreres en defensa d’aquest servei. Les connexions de Lleida amb les Borges Blanques, Balaguer, Cervera/Sant Guim i Monsó, reforçades amb un increment dels actuals serveis, una adequació dels horaris i una millora de les estacions, els baixadors i els vehicles, són una alternativa a tenir en compte, si facilitem la seva connexió amb l’alta velocitat o la intermodalitat amb els altres serveis de transports.

Així mateix, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida aposta fermament per la mobilitat sostenible a la ciutat amb un sistema de rodalies que reforci la seva capitalitat vers l’entorn i els veïns i les veïnes de la Franja i de l’Aragó, que necessiten accedir a determinats serveis educatius, sanitaris, comercials de la ciutat.

El tren és el mitjà de transport del futur i Lleida té un bon punt de partida en ser ciutat AVE des de fa setze anys. El tren d’alta velocitat ha reforçat indiscutiblement la capitalitat de Lleida i ha estat un motor per al seu desenvolupament i progrés, que no s’ha d’aturar si les converses endegades des del Govern de l’Ajuntament de Lleida per millorar les connexions, horaris i preus dels bitllets donen fruit.

Ara, ens costaria molt d’imaginar una Lleida sense AVE. El Parc Científic i Tecnològic, el perfil de la ciutat com a centre de congressos i convencions o bé un augment de visitants en general com el que hem registrat l’any passat (prop d’un 12 per cent més que l’exercici anterior), senzillament, seria impossible.

Però aquesta influència que atorguem a l’alta velocitat ferroviària, com a element transformador de la ciutat, l’hem d’implementar amb un servei de rodalies de Lleida complementari, potent i modern. Ningú vol retornar del segle XXI al XIX.

I és que les bones comunicacions, a més d’influir de forma directa en els serveis dels transports, tenen altres connotacions socials que no podem passar per alt. Les comarques de Lleida han patit històricament la despoblació de pobles i ciutats, fruit de la manca de serveis del moment, però també d’un dèficit d’infraestructures ferroviàries i de carreteres. Per això és tan important gaudir d’un bon AVE i d’un sistema de rodalies eficient, ja que també ens permetrà avançar en justícia social, en equitat i en temes de sostenibilitat, tres dels valors cap a on vull que camini la nostra ciutat.

L’aposta per unes rodalies de qualitat

L’aposta per unes rodalies de qualitatSEGRE

tracking