SEGRE
Territori, empreses, persones

Territori, empreses, personesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Fa uns dies vaig visitar una empresa de transports i logística del polígon industrial del Segre: Serveto. En Sisco Serveto, el director d’Operacions, em va convidar perquè volia explicar-me els plans de futur d’una companyia que va fundar la seva família en una petita nau i amb pocs camions i que, en l’actualitat, programa més de 71.000 trajectes anuals dels quals el 73% –atenció!– són internacionals.

Una empresa d’origen familiar, lleidatana, que mira a Europa i que demostra un compromís amb el creixement sostenible: per a aquest any, m’explicaven els membres de l’equip directiu, l’objectiu és reduir les emissions de CO2 de la seva extensa flota un 11%. És un goig que empreses com aquesta apostin per Lleida; empreses compromeses amb la ciutat que creen riquesa i llocs de treball. Empreses que aposten pel talent i que exporten la marca Lleida arreu del continent.

El creixement econòmic és un dels objectius cabdals de l’equip de govern de la Paeria: Lleida, com Serveto i moltíssimes altres empreses assentades a casa nostra, també té un pla d’expansió; un pla que aposta per reforçar la capitalitat agroalimentària que ningú no ens pot discutir; un pla que mira més enllà de les nostres fronteres.

Un dels elements clau de l’estratègia de creixement i internacionalització de la nostra economia veurà la llum ben aviat, el proper 8 d’abril. Globalleida –un projecte interinstitucional participat per la Paeria, la Universitat, la Diputació i les Cambres de Comerç– posa en marxa l’Oficina d’Atracció d’Inversions (OAI) Invest in Lleida, una plataforma que neix amb la missió de coordinar, supervisar i dirigir projectes d’atracció d’empreses i inversions a la ciutat i al territori.

Gaudim d’una posició geoestratègica ideal: som parada de referència en l’eix ferroviari d’alta velocitat Barcelona-Madrid; tenim el Port de Tarragona a tocar –i més que l’hi tindrem si som capaços, amb la col·laboració d’altres institucions, de potenciar la connexió en tren amb la costa i garantir així que el nostre territori s’integrarà en el Corredor Mediterrani; tenim bones connexions per carretera, que també hem de potenciar, amb la mirada posada a l’Aragó i al sud de França –hem iniciat un primer contacte amb l’Ajuntament de Tolosa de Llenguadoc amb l’objectiu d’enfortir llaços amb una ciutat que geogràficament tenim a prop; a l’alcalde de la quarta ciutat de França li explicarem el projecte de l’OAI amb detall i li plantejarem treballar plegats per millorar les connexions viàries i els intercanvis econòmics, socials i culturals entre dues ciutats que tenen molt més en comú del que ens pensem.

L’OAI està pensada per –valgui la redundància– reforçar les nostres fortaleses: els sectors de l’alimentació i l’agroindústria; el turisme i l’educació i la formació (UdL). Però també per diversificar la nostra economia, amb l’aposta pel desembarcament d’empreses de sectors emergents. Neix per identificar els mercats clau que poden representar noves oportunitats de negoci i potenciar, així, l’exportació dels productes made in Lleida, i per donar un impuls a projectes de recerca i innovació que es tradueixin en nou coneixement per a les nostres empreses.

L’objectiu final de tot això és ben clar: crear riquesa, dinamitzar la nostra economia i, sobretot, crear nous llocs de treball. Hi ha tres conceptes que defineixen la filosofia de Globalleida: el primer, claríssim, són les persones. Noves inversions, noves empreses, nous projectes, més exportacions... tot això té com a objectiu final les persones, la qualitat de vida dels lleidatans i lleidatanes, l’ocupació de qualitat. El segon, empreses, tampoc deixa gaire marge per al dubte: els nostres empresaris, i els que vindran de la mà de l’OAI, són i continuaran sent generadors de riquesa i, per tant, de noves oportunitats. I el tercer, territori: Lleida ha de reforçar el seu paper de referent territorial més enllà dels nostres límits administratius. Som la segona capital de Catalunya, però amb això no en tenim prou. Som ambiciosos des del realisme. Tenim els peus a terra, però la mirada posada al món. Junts, territori, empreses i persones, donarem l’impuls definitiu a la nostra capitalitat. Així doncs, l’Oficina d’Atracció d’Inversions està cridada a tenir un paper protagonista en aquesta història.

Territori, empreses, persones

Territori, empreses, personesSEGRE

tracking