SEGRE
La cultura del llibre

La cultura del llibreSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El llibre és un dels grans companys de viatge del desenvolupament del coneixement humà. Al llarg dels segles, la publicació en paper de continguts de totes les ciències i les arts de diferents cultures ha permès divulgar tot allò que el talent, la creativitat i l’esforç d’homes i dones han estat capaços de generar. Els llibres constitueixen un corpus infinit de la nostra civilització.

La Diada de Sant Jordi és el particular homenatge dels catalans i les catalanes a la cultura del llibre, a la creativitat literària i a la indústria que la fa possible. En un context com l’actual, amb el predomini creixent d’eines electròniques que generen noves formes de narrar i difondre coneixements i ficció, les administracions tenim l’obligació de protegir la cultura del llibre editat en paper i tot el que comporta: una manera de llegir més reposada i reflexiva, una forma d’assumir continguts on el nostre cervell participa més activament i amb una major creativitat.

Els llibres tenen més sentit que mai en una societat com la nostra, en ple debat sobre l’ús dels dispositius mòbils que, per exemple, estan totalment exclosos de les aules a les escoles on estudien els fills dels gurus de Silicon Valley, una de les meques mundials de la tecnologia.

El compromís indispensable que els governs hem de tenir amb la lectura en paper, a Lleida vol dir apostar per les biblioteques de proximitat. L’objectiu és doble. D’una banda, incentivar la cultura del llibre i la transmissió de coneixement entre la ciutadania. Però, de l’altra, afegim una finalitat cívica. Que aquests centres actuïn també com a elements dinamitzadors del conjunt dels barris de la ciutat. És el que assenyala el nou Pla Estratègic de Cultura de Lleida, que recull el testimoni del Pla de Biblioteques que havia creat anteriorment la ciutat.

En aquesta línia s’inscriu el projecte de l’Ajuntament de Lleida que he avançat aquesta setmana de situar al Xalet Modernista dels Camps Elisis la prevista biblioteca municipal del marge esquerre de Lleida: Cappont, Bordeta i Magraners.

Tenim converses obertes amb la Conselleria de Cultura per materialitzar el projecte, d’acord amb l’estratègia de la Paeria i d’acord, també, amb la previsió del Pla de Biblioteques de la mateixa Generalitat.

Apostem per una biblioteca als Camps Elisis que estigui en plena connexió amb un dels principals jardins de Lleida, un espai que té per davant, també, un ambiciós projecte de desenvolupament lligat al trasllat de Fira de Lleida. Farem un centre de lectura i préstec de llibres, però també d’activitat per a les famílies, amb els més petits al capdavant, i per a tota mena de cites i de presentacions obertes al conjunt de la ciutadania. Treballem per un nou concepte de biblioteca que assumeix el paper d’un gran centre cívic, d’un centre d’interrelació i de cohesió social.

La cultura del llibre i la cultura cívica s’uneixen en aquest projecte de la Paeria que vol enfortir la cohesió dels barris de la mà d’una eina de coneixement que, d’acord amb el vocable llatí d’on prové, liber, també fa lliures les persones i les societats.

La cultura del llibre

La cultura del llibreSEGRE

La cultura del llibre

La cultura del llibreSEGRE

tracking