SEGRE
RamoRamon Camatsn Camats

Ramon Camats

Creat:

Actualitzat:

A Jaume Balasch i Bastardes el va salvar un missal. Estava detingut a la presó, pendent de judici. El seu delicte era haver estat alcalde d’Oliola (la Noguera) durant la República i fins que va acabar la Guerra Civil amb el triomf dels sublevats. A la presó, tothom era obligat a assistir a missa. El capellà, mancat d’escolanet, va demanar als reclusos si algú estava disposat a fer aquest servei. “Jo mateix”, va dir en Jaume. A l’hora de preparar la cerimònia, el capellà va observar, astorat, com en Jaume triava, sense indicacions, l’abillament que corresponia: l’alba, l’amit, l’estola, el cíngol i la casulla que tocava vestir, i com obria el missal per l’indret precís. Li va preguntar: “Que ets capellà?”, a la qual cosa en Jaume va respondre que no, però que havia estat seminarista prou temps per vestir sotana. “Doncs no pateixis, que d’aquesta en sortiràs”, va concloure.

I així fou: en Jaume Balasch va romandre un temps a presó –no debades el seu crim havia estat la seva funció municipal al servei del poble d’Oliola–, però el capellà féu honor a la seva paraula i va intercedir per ell davant les autoritats i jutges franquistes, de manera que a la fi fou alliberat sense judici. Tot plegat seria una anècdota interessant, si no fos pel caràcter tràgic i llastimós del context en què està inscrita: la repressió i els consells de guerra sumaríssims (63.961 només a Catalunya) amb què el dictador Franco va castigar els vençuts que s’havien significat durant la República. L’anècdota també revela el caràcter de les acusacions i la inconsistència de tot el sistema judicial repressor. El capellà, probablement, va salvar en Jaume, i va fer bé. Però en Jaume, segurament, no era més innocent, i tampoc més culpable, que tots els que estaven amb ell engarjolats.

El Parlament de Catalunya ha declarat nuls tots els consells de guerra franquistes, constatant la innocència de tots els condemnats per la dictadura. Si els acusats eren innocents, qui són els culpables? Els culpables són els seus acusadors, ho són aquells que els van jutjar i els van condemnar. La culpabilitat sencera recau sobre el franquisme. No avançarem fins que els hereus d’aquest ara franquisme sociològic al govern de l’estat s’avergonyeixin del seu passat.

tracking