SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Temps era temps, ser ateu era delicte a la civilitzada Europa. El vuit de gener del 1698, l’estudiant escocès Thomas Aikenhead, de vint anys, va ser penjat a la forca a Edinburgh. Havia estat condemnat pel delicte de blasfèmia. Ha passat a la història per ser el darrer executat al Regne Unit per aquest motiu. La península, un cop més, guanya els anglesos. Aquí, el darrer condemnat i mort per idèntica causa fou el mestre d’escola solsoní Gaietà Ripoll, enforcat a València el 1826, damunt d’un barril amb flames pintades, diuen que com a concessió humanitària –el que tocava era cremar-lo–. La Inquisició digué que mereixia la mort perquè no volia “rectificar en su alma las verdaderas ideas de nuestra santa religión”. Això és, perquè no volia abjurar de les seves conviccions.

L’escocès, per la seva banda, fou processat i condemnat a fi d’escarmentar en cos aliè tots aquells descreguts que expressessin opinions igualment abominables. Això és, que la Bíblia és una faula, que el misteri de la Trinitat s’ha de rebutjar per ser indigne de refutació o que Moisès era millor artista que polític. Condemnat, demanà clemència per les seves circumstàncies deplorables i la seva joventut. Però l’església Anglesa va instar una “execució vigorosa” per frenar “el que abunda d’impietat i blasfèmia en aquesta terra”.

Mutatis mutandis, malgrat que el pas del temps feia pensar que ja no es jutjaven ni castigaven les opinions divergents, ens trobem ara en circumstàncies similars. El jutge Llarena no deixa anar Quim Forn, Conseller de la Generalitat, per bé que ha renunciat a l’escó per al qual fou escollit, perquè “si evaluamos la todavía cercana determinación con la que el investigado condujo su grave actuación delictiva, debe concluirse que persiste el riesgo de reiteración delictiva”. En altres paraules, que Forn ha de romandre a la presó perquè encara és independentista i no ha abjurat de les seves perilloses creences. I qui diu Forn diu qualsevol dels altres empresonats, exiliats i futurs investigats, que per centenars passaran pels jutjats un dia o altre, fins que aquesta odiosa heretgia independentista no sigui extirpada de la faç de la Terra. No tindran prou presons. Jo els donaré poca feina. Quan vulguin, poden passar a buscar-me per casa.

tracking