SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Què li semblaria –benvolgut lector– que el govern li fes pagar un impost especial perquè, a fi de mantenir calenta casa seva i estalviar-se uns dinerets en gasoil, gas o electricitat, vostè es construís un foc a terra amb la corresponent xemeneia? Coses similars hem estat pagant a l’Estat Espanyol fins avui mateix. Si vostè té una placa fotovoltaica productora de llum ha de pagar el conegut Peatge a l’Autoconsum, que consisteix en l’obligació de regalar a les companyies elèctriques, sense compensació, la producció no consumida de la llar. I, a més, ha de pagar el popular Impost al sol, una taxa per la mera possessió de la instal·lació productora: la xemeneia que dèiem més amunt, però en format tecnològic i contemporani. Quina raó ha tingut fins ara l’executiu per fer pagar aquests impostos? La raó oficial era que calia compensar les companyies elèctriques pel lucre cessant causat per l’aparició de les energies renovables. Com veu, una excusa de mal pagador; en realitat es tractava d’un sistema corrupte segons el qual el govern garantia el monopoli del negoci energètic i dels ingressos a uns particulars, en feia pagar la despesa a la ciutadania i, per fi, els membres del govern obtenien ajornadament el suborn d’un lloc ben remunerat als consells d’administració d’aquestes mateixes companyies. España, en aquest, com en molts altres aspectes, és encara a l’Edat Mitjana, quan, monarquia a banda, hom feia moldre obligatòriament el gra per fer el pa als molins dels senyors feudals. Aleshores com ara els membres del poble eren súbdits i no ciutadans.

Però tot això s’ha acabat, finalment. El Parlament Europeu ha arribat a un acord per a una nova política energètica: l’any 2030 el 32% de l’energia consumida a Europa haurà de ser d’origen renovable: eòlica, solar, etc. Energia neta, doncs, per a un futur climàtic i ambiental cada cop més negre.

Hem de felicitar-nos, doncs, del fet que a Almatret (el Segrià), que en un futur proper serà el primer municipi de la Península que produirà tota l’energia que consumeixi, lliura avui els premis Almia Educativa a estudiants catalans de primària i secundària que han presentat projectes o estudis d’innovació tecnològica i energies netes. Ells i elles treballen per al futur, el seu.

tracking