SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Abstingueu-vos, mortals, d’embrutar els vostres cossos amb menjars fastigosos. Hi ha cereals, hi ha fruites i raïms als ceps, i plantes que és possible cuinar al foc (...). Amb carn, en canvi, sadollen la seva gana les feres, i encara no totes (...). Ai, quin crim més horrible és que s’emmagatzemin vísceres dins de vísceres i que, atipant-se de cos, un cos ansiós s’engreixi i que un ésser animat visqui de la mort d’un altre!” Aquestes paraules, que a Les metamorfosis Ovidi atribueix a Pitàgores, demostren que la prohibició de menjar carn ve de molt lluny. Ara, sense arribar a tant, l’ONU ha emès un informe sobre el canvi climàtic, la desertificació, la seguretat alimentària i l’efecte hivernacle en els ecosistemes terrestres.

De fet, l’informe diu que determinades dietes, com ara les que són abundants en carn, requereixen més aigua i més terra, que són recursos cada cop més escassos i, alhora, que els efectes de la producció d’animals (purins, metà, nitrogen) contribueixen a contaminar el planeta. A banda, s’hi sosté que aquestes dietes també tenen un efecte directe sobre la nostra pròpia salut. En el fons, l’informe no diu res que no sapiguem. En efecte, l’antiquíssima prohibició de menjar carn de porc, pròpia del Judaisme i l’Islam, nasqué en un context de desertització on s’havia comprovat que produir porcs, que no donen llet ni serveixen per llaurar ni transportar res, era molt car en recursos i, a més, menjaven allò mateix que alimentava els humans. Sí, la carn de porc és molt bona, però què prefereix, si els recursos són limitats, menjar-se vostè els cereals o donar-los-hi i esperar, passant gana, que el porc estigui prou gras per matar-lo?

Quant a les malalties provocades, per dir una anècdota, podríem assenyalar que fa segles, quan els únics que menjaven carn, i no menjaven altre, eren els reis, aquests tenien pitjor salut que els seus súbdits. Fa de bon saber que Carles V es passà mitja vida amb una pota enlaire per culpa dels atacs de gota. Ara tenim atacs de cor i obesitat mòrbida. En fi, l’ONU no ens vol pas obligar a una Quaresma permanent. Només diu: pareu compte! Però aquest únicament és un aspecte del problema. Si ens passem al veganisme però seguim cremant benzina farem uns pans com unes hòsties.

tracking