SEGRE

COL·LABORACIÓ

La Paeria defensa la igualtat de gènere

Regidora de Polítiques d’Igualtat

La Paeria defensa la igualtat de gènere

La Paeria defensa la igualtat de gènere

Creat:

Actualitzat:

En resposta

als escrits publicats per membres de la Crida per Lleida – CUP en relació amb la seva proposta d’elaboració d’un protocol de prevenció d’agressions masclistes durant les Festes de Tardor a Lleida, i en resposta també a les constants crítiques al procés participatiu per a l’elaboració del III Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida, convocat per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Lleida, em veig en l’obligació d’aclarir que les queixes efectuades estan mancades de contingut i argumentació objectiva i només pretenen crear un corrent d’opinió contrari a tota l’actuació municipal en relació amb les polítiques d’igualtat de gènere.

En primer lloc, vull recordar que l’Ajuntament de Lleida ha estat pioner a tot l’Estat espanyol en l’aprovació d’un pla de polítiques d’igualtat de gènere l’any 2006 i que, des d’aleshores, mai no s’ha posat en qüestió aquesta actuació municipal, des d’un punt de vista tan negatiu i destructor de la feina feta fins al moment. Quant a la proposta d’elaboració d’un protocol de prevenció d’agressions masclistes durant les Festes de Tardor a Lleida, a què fan referència, cal dir:

1. En cap cas la resposta de l’Ajuntament de Lleida ha estat que no sigui necessari “perquè a Lleida no passen aquestes coses”, com diuen al seu escrit. És totalment mentida. La resposta va ser que, atesa la proximitat de les festes, no era possible improvisar un protocol de manera immediata i que, no obstant això, es treballa transversalment amb l’Àrea de Promoció de la Salut, dins el projecte Nits Q, per introduir formació i sensibilització a fi que en l’àmbit de l’oci nocturn (incloent ja aquestes Festes de la Tardor) no es produeixin actituds sexistes ni discriminatòries o LGTBI fòbiques, ni per descomptat agressions sexistes.

2. Es va informar que, atès que la Generalitat de Catalunya treballa (juntament amb l’Observatori Noctàmbul@s) en un protocol marc sobre aquesta qüestió, considerem que pot ser incorporat dins el III Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida. En relació amb el citat pla, vull aclarir:

1. El II Pla Municipal de Polítiques d’igualtat de Gènere a Lleida és vigent. Està prorrogat fins al 31 de desembre de 2016. Per tant no és cert que estigui caducat. El fet que moltes de les actuacions eren de continuïtat i aplicables a mitjà i llarg termini, es va sotmetre a consideració del Consell Municipal de les Dones, que va aprovar en plenari donar-li vigència per un període de 2 anys més, cosa que es va aprovar en el ple municipal de 31/10/14.

2. El procés participatiu, convocat el maig d’aquest any per a l’elaboració del III Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida, compta amb l’adhesió de més de 40 entitats de la ciutat, que han designat des d’una fins a 6 persones perquè s’integrin en algun dels 6 grups de treball constituïts. Cada una de les reunions té un ordre del dia i un guió establert que inclou diverses dinàmiques participatives, amb uns objectius plantejats que preveuen com i què treballar en cada reunió a fi d’optimitzar el temps i donar veu a tothom. Afirmar que el procés té greus carències i que és una “banalitat recollir les propostes sense ser debatudes i consensuades” és mostra de completa ignorància, bé sigui per un interès partidista de manifestar i generar rebuig a tot el que fins ara s’ha fet a Lleida en relació amb les polítiques d’igualtat de gènere, o bé per manca de voluntat de participar de manera activa i constructiva en l’elaboració del nou pla. Si bé és cert que des del grup municipal Crida per Lleida - CUP, al juny es van fer arribar a la Regidoria propostes d’actuacions, cal dir que es van recollir les actuacions proposades, tot constatant que ja es duen a terme, la qual cosa significa un cop més un desconeixement total per part de les signants dels diferents escrits publicats, del que s’ha realitzat en el marc del II Pla, i un desinterès per revisar la documentació enviada als grups de treball. Pel que fa a la queixa constant en relació amb la manca d’una diagnosi, he de recordar que una reunió mantinguda amb representants de la Crida per Lleida - CUP el 20 de juliol passat, en què des de la Regidoria se’ls va convidar a aportar dades, i que com a resposta només hem rebut un escrit de renúncia a participar en el disseny del nou pla i la petició d’aturar el procés participatiu, amb l’argument que no s’adiu amb la idea de feminisme que subscriuen les signants i amb el menyspreu que això comporta envers la resta d’entitats que mostren interès a col·laborar-hi.

Manifesto la voluntat de continuar amb el procés participatiu obert i de donar veu a totes aquelles persones i entitats que vulguin fer aportacions positives i refermar el seu compromís com a entitats impulsores del nou Pla de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida.

tracking