SEGRE

COL·LABORACIÓ

Lleida, capital catalana de la Salut Mental

Presidenta de l’Associació Salut Mental Ponent de Lleida

Lleida, capital catalana de la Salut Mental

Lleida, capital catalana de la Salut Mental

Creat:

Actualitzat:

El dia 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquest any Lleida serà la capital catalana del Dia Mundial en un acte que tindrà lloc avui dissabte 8 d’octubre en un lloc emblemàtic per a la ciutat, el Turó de la Seu Vella, un indret fantàstic que esperem que ben aviat sigui declarat Patrimoni de la Humanitat.

L’esdeveniment, organitzat per l’Associació Salut Mental Ponent i Salut Mental Catalunya, pretén ser una jornada festiva i alhora reivindicativa en la qual es posaran de manifest les greus mancances que encara arrossega l’atenció a la salut mental al nostre país.

Amb el lema “Prevenció, la clau de l’equilibri” es vol posar l’èmfasi en la necessitat d’una correcta prevenció i promoció de la salut mental.

Aquest any s’han complert 30 anys de l’aprovació de la Llei General de Sanitat, que va servir com a espoleta, per sort, de la reforma que va determinar el tancament dels vells psiquiàtrics.

Els antics hospitals psiquiàtrics s’havien de reconvertir en centres de rehabilitació i havien de néixer les miniresidències. La reforma havia d’integrar en el sistema sanitari general els serveis especialitzats per a la seva coordinació amb l’atenció primària i l’assistència social.

La realitat va ser una altra, no es van crear els recursos necessaris i en el 80% dels casos els familiars es van convertir en cuidadors informals, sense formació ni suports necessaris.

El resultat de tot plegat ha estat un agreujament en molts casos per manca de suports i un increment de les malalties mentals fins i tot en els mateixos familiars cuidadors, desbordats per la impossibilitat de fer-hi front en condicions adequades.

A Lleida, la situació encara va ser més greu perquè si la salut mental va ser la “ventafocs” del sistema sanitari, aquí, a més, mai no vam disposar d’un hospital psiquiàtric com a tal en condicions. Les persones van ser derivades a Saragossa i també a Reus, on encara avui en dia se’n deriven i que esperen poder tornar algun dia i recuperar els anys perduts allunyats de la seva família i del seu entorn.

Cal reconèixer els esforços que han realitzat les diferents administracions en els últims anys per solucionar aquest greu problema, però som lluny de disposar encara dels recursos que són realment necessaris, així com dels mitjans destinats a la prevenció i promoció de la salut mental.

La prevenció és fonamental per evitar l’adquisició d’una malaltia o preveure-la en persones sanes i per detectar-la en estadis precoços on podem establir mesures adequades per impedir la seva progressió. Permet aplicar mesures adreçades al tractament i a la rehabilitació, amb la finalitat d’alentir l’agreujament, intentar millorar la qualitat de vida i també pot ajudar a evitar recaigudes.

Tenim molta feina a fer encara en l’atenció a la salut mental. Ens calen més recursos, però també una altra forma d’atendre-la, una forma que possibiliti la inclusió en la comunitat, amb respecte als drets de la persona i la no-discriminació: l’OMS ho considera com una de les seves prioritats. Necessitem millorar la intensitat de suport a l’habitatge perquè no quedi ningú exclòs, destinar places residencials per a les persones més vulnerables o amb més dependència, millorar el suport i l’acompanyament a les famílies; necessitem qualitat i millora en la prestació de serveis, psicoteràpia des de la xarxa pública, garantir l’accés als recursos independentment d’on visqui la persona i l’abordatge des de la prevenció i promoció per atendre millor la infantesa o per tal d’evitar la malaltia o el seu agreujament.

Des del moviment associatiu lluitem per la construcció entre tots d’una nova manera d’atendre la salut mental. Amb la implicació de tots, administracions, institucions, entitats, professionals, familiars, persones afectades en primera persona i societat en general creiem que és possible.

Per això, en el Dia Mundial de la Salut Mental reclamem junts “Prevenció, la clau de l’equilibri”.

tracking