SEGRE

LIDERATGE

La revolució del finançament, l’univers #FinTech

(*) Argelia García és sòcia fundadora i co-CEO d’External Financial Management SL. Autora de Tres preguntas para una gestión económica inteligente. Professora a Ingenio Leadership Business School

Creat:

Actualitzat:

El món financer en el seu més ampli sentit viu una revolució que ha deixat de ser silenciosa i cada dia és més present en la nostra vida diària.

FinTech és el nom que rep l’aplicació de la tecnologia en el món financer (financial technology). Es tracta d’una indústria emergent que utilitza les facilitats que ofereix la tecnologia per fer que els serveis financers siguin més eficients. Està formada generalment per start ups que treballen per eliminar els mediadors del sistema financer i suposen un repte per a les corporacions tradicionals, principalment les entitats bancàries.

Com acostuma a passar, les noves solucions apareixen al mercat abans que existeixi un marc legal i les FinTech ofereixen solucions que lentament van obtenint viabilitat legal, la més recent l’aprovació de la directiva comunitària de serveis de pagament (PSD2) que permetrà realitzar pagaments entre empreses i particulars sense la necessària intervenció d’una entitat bancària. La directiva es va aprovar el passat 13 de gener i té dos anys per implantar-se. Això suposarà que no serà necessari tenir un compte bancari per domiciliar rebuts en un banc o prescindir de les entitats per realitzar pagaments amb targeta.

En el món FinTech es coneix Pay Pal com “l’avi”, una fórmula de pagament no bancària pionera que s’ha convertit en un clàssic, sobretot pel que fa al comerç internacional. Android Pay, Google Wallet, Apple Pay i Samsung Pay són solucions d’imminent aplicació al nostre país i que canviaran els nostres hàbits com a consumidors d’aquí a uns mesos. Pagarem de forma habitual i general les nostres compres des del mòbil i oblidarem les targetes.

Les solucions de finançament són cada vegada més utilitzades per la seua accessibilitat i una certa preferència per les opcions alternatives. Plataformes com Verkami han popularitzat el crowdfunding de recompensa, o micromecenatge, facilitant la realització de projectes sobretot culturals i artístics.

A nivell empresarial, el finançament col·lectiu amb participació en el capital social, coneguda com a equity crowdfunding, s’ha convertit en un instrument utilitzat per start ups i petites empreses per donar un impuls a les seues necessitats de finançament. Existeixen ja més de cent plataformes de crowdfunding a Espanya, encapçalades per Bestaker, Socios Inversores, Creo en tu Proyecto, Crowdcube i The Crowd Angel.

Trobem també solucions de préstec (crowdlending), facturatge o avançaments de factures amb plataformes com Funding Cercle, Arboribus, LoanBook, Novicap o Finanzarel, entre altres, que ofereixen finançament que no forma part de la CIRBE amb similars requisits i condicions que les entitats bancàries.

Un cas extremament exitós el trobem en la gestió del canvi de divisa, en què l’eliminació d’intermediaris suposa una reducció de costos entorn del 50 per cent per operació. La catalana Kantox lidera aquest àmbit amb una rellevant expansió internacional.

Una part important del que està per venir ho farà de la mà de Blockchain, el llenguatge que permet realitzar transaccions segures sense intermediaris. La seua manifestació més coneguda ha sigut Bitcoin, la moneda virtual no bancària, però només és un petit exemple del que pot fer; es preveu que l’impacte en l’àrea legal serà d’una gran magnitud.

Mentrestant, les entitats bancàries ja s’han despertat i comencen a oferir una sèrie de solucions tecnològiques per pagar, finançar-nos i realitzar transaccions en general. Han vist la publicitat més recent dels bancs? Comencen a parlar de tot el que podem fer amb el mòbil, els sona?

No es perdin FinTech. D’aquí a uns anys les àrees financeres de les empreses seran irreconeixibles.

tracking