SEGRE
Menors  cruels i violents

Menors cruels i violents

Creat:

Actualitzat:

La nena va quedar trepitjada sobre el terra a l’hora del pati del seu col·legi. Dotze companys de tot just 13 anys l’havien atacat violentament. Cap professor no era present al pati. Causa de l’atac? La seua forma de vestir, una mica més elegant que la resta dels seus companys. Resultat: hospitalització, fractures diverses, hematomes, contusions i pèrdua d’un ronyó. L’episodi ocorria aquí, en un col·legi de les Balears.

Més a prop encara: plaça Ricard Viñes, segons em relaten: persona d’edat avançada recrimina a uns nens que estiguin agredint amb contundència un tercer. Reacció? “Vella, calla la boca i vés-te’n a un asil.”

Més grandets encara agredeixen els seus pares o picotegen en intents d’ingressar en bandes llatines.

El món de les noves addiccions

On sol iniciar-se aquesta infecció de menors? Els experts assenyalen tres presumptes culpables: mòbil, ordinador i tauleta. Per aquests instruments tecnològics s’introdueixen amb normalitat episodis de violència, bé sigui a través de jocs, bé per ciberbullying contra companys.

Els recents estudis sobre el fenomen indiquen que al nostre país un de cada deu alumnes escolaritzats pateix la violència de companys, si bé no ho fan públic a familiars i mestres fins al cap de nou mesos.

A l’alcohol, haixix o una altra mena de drogues, addiccions tradicionals, s’uneix avui en dia l’addicció al mòbil amb una mitjana de trucades de tres a quatre minuts que exerceixen una descàrrega cerebral semblant a l’estímul de les drogues habituals.

Orfes de pares i mestres?

No voler problemes ni assumir responsabilitats és binomi habitual en la conducta de molts pares. Escoles i mestres, sacsejats per retallades i canvis de sistema, condueixen molts docents cap a l’apatia.

Alguns ajuntaments i Comunitats Autònomes comencen a prendre’s seriosament el problema per intentar resoldre’l.

Consell legal

Quan la violència porta al delicte un menor, passa el cas al Tribunal Tutelar de Menors. Allà preval protegir la rehabilitació del menor i prima l’interès d’aquest, ja que sempre pot regenerar-se. S’evita així tenir tota una vida destrossada des de la minoria d’edat. A més, els jutges de menors estan assessorats per equips tècnics especialitzats.

Els nostres equips tècnics tenen avui un alt nivell de competència? Permetin que digui que, si tot és millorable, s’haurien d’actualitzar protocols i competències d’alguns professionals que els integren, actualment superats àmpliament per les noves situacions.

tracking