SEGRE
Cuidant tots els sentits

Cuidant tots els sentits

Creat:

Actualitzat:

L

es grans marques (i moltes de petites també!) saben de què parlo quan em refereixo al màrqueting sensorial en el punt de venda. Totes aquelles accions que ens ajuden a enriquir l’experiència del client extern, factors com la música, una il·luminació adequada, una col·locació cuidada del producte, l’olor a l’entrar a l’establiment, etc. Aquells elements que percebem a través dels sentits, que realcen el producte i que també s’utilitzen com a ancoratge, perquè el client, entri a la delegació que entri i en qualsevol indret del món, identifiqui perfectament la marca en qüestió.

Ideal. Cuidem el client extern per afavorir la seua experiència en el moment de la compra. I per què no fer el mateix amb el nostre client intern? També el volem fidelitzar a fi de retenir el seu talent, volem enriquir la seua experiència, volem que millori el seu estat d’ànim perquè ens doni el millor de si, i per a això hem de cuidar el seu lloc de treball i continuar seduint-lo dia rere dia. Utilitzar el màrqueting sensorial es converteix en un element motivador més, afavorint dies més agradables, estats d’ànim positius, una millora del clima i una invitació a la creativitat, entre d’altres.

Sorgeix d’uns anys ençà una nova generació de treballadors amb noves necessitats que demanen les empreses. Són treballadors molt exigents, i això està bé; penso que l’exigència ha de ser bidireccional. De la direcció cap al treballador i viceversa. El sou fa temps que ha deixat de ser el protagonista per donar pas a altres motivacions (moltes de les quals ja són conegudes a través de tècniques de lideratge), i si a més cuidem detalls com el màrqueting sensorial en el lloc de treball, anirem a buscar nota.

I perquè els treballadors desenvolupin sensacions que reforcin aquesta motivació, estats d’ànim potents, consegüentment, millorem així el seu compromís amb la nostra organització, podem realitzar accions com ara cuidar tot allò que tingui a veure amb els diferents sentits. Alguns exemples són, en el terreny visual, l’espai, l’ordre de les coses per afavorir l’organització, a través de la llum solar –que és un aliment per al nostre cos–, i la combinació de colors amb els que vestim el lloc de treball serà una eina per crear l’atmosfera. Existeixen colors relaxants, colors energètics, colors vius, colors vinculats amb els valors de la nostra marca.

En l’àmbit auditiu, la música és una de les eines que conec més potents per generar estats d’ànim, i amb ella podem provocar emocions als nostres treballadors, transportant-los a espais creatius, generant emocions d’activitat, d’alegria, la sensació de pertinença a través d’un himne, o fins i tot associar una música a l’hora d’entrar a la feina per tal d’omplir-los d’energia o al finalitzar la jornada per a una desconnexió més agradable.

No menys important és el sentit de l’olfacte, una aroma agradable a l’entrar a l’oficina. Existeixen olors associades al benestar, a la felicitat, olors relaxants, i fins i tot podem transmetre els valors de la identitat corporativa a través d’aquestes.

També a través del gust. Podem associar-ne alguns a moments de benestar com els descansos, a espais creatius, acompanyant-los amb unes galetes amb sabor característic, un bon cafè... I què podem dir del tacte! Cuidar-lo amb materials agradables i un cert disseny és també una bona opció.

A més a més, a través del màrqueting sensorial, podem treballar els valors de la nostra marca, de la nostra organització, a fi d’integrar-los a partir dels sentits. Al cap i a la fi, tota informació entra pels sentits. Fem un pas més.

tracking