SEGRE
Suïcidis

Suïcidis

Creat:

Actualitzat:

L’última nota estadística situa en 70.000 els casos de suïcidis haguts al nostre país durant l’últim any, la xifra supera àmpliament el nombre d’accidents de circulació. És delicte el suïcidi? El suïcidi al nostre país no és delicte encara que resulti fallit, sí que ho és induir o auxiliar el suïcidi.

Sobre aquest tema vaig tenir una curiosa experiència professional: em va tocar defensar un suïcida frustrat que, després de disparar-se a la templa amb una pistola, no va calcular l’elevació pròpia del tret i, en comptes de donar en lloc precís per morir, la bala va impactar més amunt del punt vital i el va lesionar només greument. El Ministeri Fiscal no el va acusar d’un inexistent delicte de suïcidi, sinó per tinença il·lícita d’armes, ja que el suïcida s’havia disparat amb una pistola que no tenia llicència, comprada el dia anterior al succés al mercat negre.

Inducció al suïcidi

Vostè pot cometre aquest tipus de delicte, bé induint al suïcidi, bé cooperant amb actes necessaris al suïcidi d’una persona. En el primer cas el càstig és de quatre a vuit anys de presó i en el segon de dos a cinc anys. La conducta delictiva, l’activitat cooperadora al suïcidi, només pot ser activa.

La jurisprudència ha

assenyalat

que “el que s’absté d’ajudar el suïcida no comet delicte”, i tampoc s’admet com a delicte cooperar per imprudència. Cooperar fins al punt d’aconseguir veure executada la mort del suïcida es castiga amb pena de 6 a 10 anys.

El debat de l’eutanàsia

Causar o cooperar activament amb actes necessaris i directes en la mort d’un altre, bé sigui per petició expressa seriosa i inequívocament d’aquest, cas de tenir malaltia greu que el conduirà necessàriament a la mort, o bé per patir greus patiments permanents difícils de suportar, és castigat amb una pena inferior en un o dos graus per a les previstes a la inducció al suïcidi.

Es consideren factors de risc de suïcidi les malalties psiquiàtriques, l’abús de substàncies, l’estat psicològic, les situacions culturals familiars i socials, i la genètica. Durant els segles XX i XXI el suïcidi també és utilitzat com a forma de protesta o empleat com a tècnica militar de kamikaze per provocar casos de terrorisme.

Consell legal

L’eutanàsia, el càncer, la dilatada durada actual de la vida, fan possible la temptació a cometre aquest tipus de delictes. El debat sobre el tema és present a tot Europa, on només Holanda ha obert la porta a la permissió o tolerància.

Aquí i ara, tals supòsits comporten, en casos de conducta de cooperació activa, dures penes de presó.

tracking