SEGRE

COL·LABORACIÓ

Ajudes als ajuntaments

Alcalde de Torre-serona i portaveu del Grup del PSC a la Diputació de Lleida

Ajudes als ajuntaments

Ajudes als ajuntaments

Creat:

Actualitzat:

En aquest Ple de la Diputació de Lleida, el Grup Socialista i Unitat d’Aran presentem una Moció per la incorporació d’un Pla Específic en el pressupost del 2017.

De tots és coneguda la situació que pateixen els ajuntaments des de fa alguns anys, en els quals hem passat d’una “bombolla” immobiliària fins al 2007, que va repercutir en considerables ingressos atípics al món local, a una situació de precarietat econòmica en la qual els consistoris hem hagut d’assumir l’atenció a situacions socials de considerable gravetat, sense ajudes d’altres Administracions.

Fins a l’any 2012, els ajuntaments disposaven d’un instrument (PUOSC) d’ajut cada mandat de 4 anys que, amb el finançament compartit de la Generalitat i les Diputacions, feia que amb el seu vessant de manteniment o inversió d’infraestructures, els municipis tinguessin uns recursos suficients per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes.

En els darrers anys, però, la Generalitat ha capgirat les seves prioritats, que han deixat de ser precisament el nostres pobles i ciutats, i ha comportat l’anul·lació d’aquests ajuts al món local. Sens dubte, des de l’àmbit autonòmic cal prioritzar l’atenció a les situacions socials de gravetat a les inversions al món local; però veiem com ni unes ni altres han estat ateses.

Dit això, i des de la perspectiva del món local, l’única eina financera que tenim els ajuntaments per donar resposta al buit de la gestió de govern autonòmic són les Diputacions. És per aquest motiu que nosaltres proposem una línia d’ajuts que, en absència d’altres administracions, constitueixi un instrument de recolzament per pal·liar la precària situació dels mateixos.

Aquesta línia hauria de concretar-se abans del Ple de Pressupostos del 2017 a través d’unes bases reglades. Aquest fet permetria que, durant els tres anys que queden de mandat, els ajuntaments poguessin planificar les obres necessàries per mantenir la qualitat de vida de la gent dels seus municipis. La nostra proposta volem que sigui consensuada amb els altres grups de la Diputació i que sigui equivalent a les aportacions fetes per la Diputació de Lleida a la Generalitat més el seu propi pla; és a dir, la suma superaria els 20 milions d’euros.

En un moment en què és baix el deute de la Diputació de Lleida és oportú que es materialitzi aquest pla.

Vivim encara un context de greus dificultats econòmiques i socials, en el qual les administracions públiques han de donar resposta, almenys, a les necessitats de serveis bàsics i essencials a les nostres poblacions. Amb la proposta de PSC i Unitat d’Aran, es donaria cobertura, si més no, a un ajut als ajuntaments que els permetria destinar part dels seus recursos ordinaris a situacions de dificultats de moltes famílies.

Aquesta proposta nostra és, doncs, un demostració més que, assolint aquests ajuts, els i les socialistes i sobretot des dels ajuntaments, treballem per als ciutadans i les ciutadanes per donar respostes reals a problemes reals; ja que avui, si no fos per la tasca dels ajuntaments, el nostre país estaria encara més paralitzat i la ciutadania més desemparada.

tracking