SEGRE
Drogues, una lluita desigual?

Drogues, una lluita desigual?

Creat:

Actualitzat:

El negoci situat al tercer lloc de l’economia mundial entre els més productius és la fabricació i el tràfic de drogues. La lluita és ara com ara desigual. Els països dediquen partides pressupostàries notòriament insuficients davant la riquesa de mitjans de les màfies que transporten la seua mortífera càrrega en ràpids vaixells, submarins, avions, avionetes i fins i tot amb enginy utilitzen el comerç de contenidors i el turisme de persones. Per què passa tot això, per quina raó els estats són tan ineficaços? La resposta és simple: els estats intenten combatre la droga amb mitjans econòmics limitats, una cosa semblant a com si amb vehicles tipus diligència volguéssim competir en una cursa contra vehicles Fórmula 1 de gamma alta, que són els utilitzats per les màfies.

Llista de substàncies

Un determinat producte només pot ser considerat droga si figura en la llista de substàncies que des de la Convenció de Viena del 1998 es publica anualment, afegint a les ja publicades les noves drogues de les quals es té constància. Quina és la raó de l’augment de noves substàncies cada vegada més fortes i destructives? La resposta és simple, l’R+D dels traficants aconsegueix introduir cada any noves drogues tòxiques al mercat. Les noves substàncies, com que encara no estan incloses dins de la famosa llista, poden adquirir-se, emmagatzemar-se, transportar-se i consumir-se sense cap perill, perquè són substàncies lícites. A dia d’avui, la joventut és aprovisionada a través d’internet amb drogues més barates, potencialment més destructives, a bon preu i sense cap perill al no ser substàncies il·legals.

Legalitzar o perseguir?

La resposta és fàcil i difícil alhora. L’argument de pes per a la legalització és que el control estatal de la fabricació, emmagatzemament i venda del producte eliminaria les màfies que s’enriqueixen amb el trànsit, i alhora aportaria ingressos suplementaris a l’Estat per reinvertir en plans preventius. L’opinió contrària raona que la legalització comportaria un brutal increment de les addiccions. Els països, en general, segueixen optant per la via de continuar combatent el trànsit. La nostra llei penal va fer un últim esforç per combatre el delicte incloent dins del concepte de “substàncies tòxiques o estupefaents” els productes susceptibles de ser emprats en el cultiu, la producció o la fabricació de droga, que es va denominar precursors.

Consell legal

En matèria de drogues, o ens replantegem la lluita contra les màfies a un nivell econòmic més alt o, al contrari, la societat va pel camí de perdre aquesta batalla.

tracking