SEGRE
Nuvolots i altres factors climàtics

Nuvolots i altres factors climàtics

Creat:

Actualitzat:

Encara que desconec el camp de la meteorologia per parlar amb el rigor pertinent, van ser els factors climàtics els que em van inspirar per a aquest article per l’estranya i metafòrica similitud amb la comunicació corporativa interna, és a dir, la que es dóna en les organitzacions.

En ocasions s’interposen grans núvols entre els líders i els seus equips, que fan que no flueixi la comunicació entre ells i generen des de petits xàfecs i precipitacions de caràcter feble fins a grans tempestes. El diccionari descriu la paraula nuvolot com a núvol gran i fosc, però també la descriu com a problema, complicació o amenaça de desastre.

En una organització, els nuvolots poden ser canals o eines de comunicació inadequades o inexistents; pot tractar-se també d’una mala planificació i gestió del mateix procés de comunicació intern, o també pot tractar-se de persones que impedeixen que aquesta circuli en totes les direccions: ascendent, transversal o descendent.

Podem tenir als nostres equips aquests grans núvols foscos que no deixen passar el sol, bé sigui per desídia, per falta de sentiment de pertinença, o bé per deslleialtat, interessos propis o estratègia.

La comunicació interna és fonamental per transmetre la missió, la visió i els valors de l’empresa, així com per comunicar els objectius estratègics i per alinear tota l’organització cap als mateixos assoliments d’una forma sincrònica.

És una cosa indispensable per augmentar l’eficàcia dels equips, per integrar i motivar, però és especialment necessària per reduir la incertesa. Es necessita altes dosis d’autenticitat i transparència per lluitar contra el recel i la inseguretat.

La incertesa fa que apareguin els rumors, missatges que són fruit d’interpretacions i que es difonen ràpidament dins de les organitzacions en la comunicació informal, falòrnies que en moltes ocasions les persones interpretem com a veritats absolutes.

Encara que no tot és negatiu en els rumors, aquests poden afectar el clima laboral.

La circulació d’algun tipus de xafarderia és inevitable, però quan els rumors a les empreses assoleixen certa rellevància, és perquè aquests són directament proporcionals a la mala gestió de la comunicació interna o bé també pot ser a causa de curtcircuits interns intencionats.

La comunicació forma part de la condició humana i les empreses no deixen de ser comunitats humanes amb codis propis. Podem trobar en la teoria de la comunicació humana de Paul Watzlawick, teòric i psicòleg, alguns aspectes clau a considerar.

Aquest autor afirma en un dels cinc axiomes que conformen la teoria, que és impossible no comunicar-se, perquè tot comportament és una forma de comunicació, per tant, el comportament de líders i equips és una forma de comunicar-se en les organitzacions, ja que no existeix el “no comportament”. Tot comunica, fins i tot el silenci.

Watzlawick també ens parla de dos nivells en comunicació, contingut i relació, així com de la comunicació digital, “el que es diu”, i l’analògica, “com es diu”.

Si es tenen en compte alguns d’aquests aspectes i aplicant-los als processos de comunicació, podem evitar dies ennuvolats a les nostres empreses, ruixats inesperats o grans tempestes.

Si els nuvolots són persones, aleshores caldrà ser prou àgils i creatius per reconduir el tema i crear ponts que atansin líders i equips.

Nuvolots i altres factors climàtics

Nuvolots i altres factors climàtics

Nuvolots i altres factors climàtics

Nuvolots i altres factors climàtics

tracking